Principală  —  IMPORTANTE   —   Patriarhia Rusă reacționează: „Pelerinajele frățești…

Patriarhia Rusă reacționează: „Pelerinajele frățești au un scop spiritual, nu politic”

După ce numeroși preoți din R. Moldova au fost surprinși în drum spre Moscova, Patriarhia Rusă explică scopul acestor pelerinaje. Prin serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă precizează că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice, ci familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Rusiei Ortodoxe, consolidând legăturile frățești între cele două Biserici Ortodoxe”.

„Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei”, transmite Patriarhia Rusă.

Totodată, în comunicat se mai precizează că „unele instituții media din R. Moldova au interpretat greșit plecările preoților în pelerinaj la sfintele locuri din Rusia. Clericii Bisericii Ortodoxe din Moldova au fost acuzați că merg la Moscova în scop politic și de propagandă”.

Se neagă și implicarea clerului în politică sau activități de propagandă.

„Preoții întorși din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Totodată, Mitropolia Moldovei și-a reafirmat angajamentul de a menține integritatea clerului său și de a păstra Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, se mai arată în comunicat.

Patriarhia Rusă mai precizează că „aceste pelerinaje frățești vor continua și în perioada următoare, incluzând vizite la mănăstirile din regiunea Moscovei și din alte zone ale Rusiei”.

„Se dorește întărirea colaborării și a legăturilor frățești între clerul ortodox din cele două țări, precum și aprofundarea comuniunii și solidarității în cadrul Bisericii Ortodoxe Universale”, se mai accentuează.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.