Principală  —  Ştiri   —   PAS reacționează la declarația lui…

PAS reacționează la declarația lui Șoimaru despre dezicerea de Mitropolia Moldovei: „Guvernarea nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia”

Foto: Noi.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit cu o reacție în urma declarațiilor deputatului din același partid, Vasile Șoimaru, care a declarat într-o emisiune difuzată la TVR Moldova, miercuri, 28 august, precum că „va veni un moment în care R. Moldova, la fel ca Ucraina, se va dezice de Mitropolia Moldovei, care de fapt ar fi a Rusiei”.

Pot să fiu mai radical un pic. Vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, e a Rusiei. Iată cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug? Cum să vă duceți voi, când știi că aceia, ai lui Șor, veneau cu milioane de dolari încoace? Acum ei vor pentru biserică să vină? Organele noastre competente, dacă vor lucra bine, cred că se rezolvă problema asta numai la aterizarea la aeroport”, a declarat Vasile Șoimaru în timpul emisiunii.

Ulterior, PAS a declarat pentru Agora.md că aceasta ar fi „opinia personală” a deputatului, iar mai târziu, a reacționat public, declarând că „Partidul se distanțează de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru privind Mitropolia Moldovei”.

„Guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia PAS susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice. Poziția PAS a fost și rămâne promovarea bunei înțelegeri între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de religie, cultură, limbă sau etnie.”, se arată în postare.

Anterior, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea activităților organizațiilor religioase asociate cu Rusia în Ucraina. Proiectul de lege, susținut de 265 de parlamentari în a doua și ultima sa lectură, ar putea interzice efectiv activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP).

Clerul UOC-MP a fost suspectat de legături și simpatii cu Rusia pe tot parcursul războiului la scară largă. Mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei au fost acuzați că au colaborat cu Rusia și au justificat agresiunea Rusiei, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicare, dar comunitățile UOC-MP vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe complet legăturile cu biserica rusă, a explicat deputatul Yaroslav Zhelezniak.

Douăzeci și nouă de parlamentari au votat împotriva proiectului de lege, inclusiv 17 de la Platforma pentru viață și pace, un succesor al grupului parlamentar dizolvat al Platformei de opoziție pro-rusă — „Pentru viață”. Împotriva proiectului de lege au votat și patru parlamentari ai partidului de guvernământ Servitorul Poporului, în timp ce alți trei s-au abținut.

Proiectul de lege a fost inițial înregistrat în parlament în ianuarie 2023, la scurt timp după ce perchezițiile ample ale autorităților de securitate au descoperit propagandă rusă, pașapoarte rusești și literatură xenofobă în sediul bisericii.

Parlamentul a susținut proiectul de lege în prima lectură în octombrie 2023. Procesul legislativ a fost înconjurat de controverse. Luna trecută, mai mulți parlamentari din opoziție au blocat tribuna parlamentului după ce partidul de guvernare nu a adus problema în discuție.