Principală  —  Ştiri   —   Partidul lui Le Pen ar…

Partidul lui Le Pen ar putea intra în alianța de extrema dreaptă a lui Viktor Orban. Orban mai are nevoie de o țară pentru a-și face grup oficial în Parlamentul European

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP/G4media

Partidul Reunirea Națională (dreapta extremă din Franța, condus de Marine Le Pen) ar putea să se alăture luni, după alegerile din Franța, premierului ungar Viktor Orban în cadrul grupului Patrioții pentru Europa, anunță ziarul Le Monde, potrivit G4media.

După adeziunea de vineri a partidului spaniol Vox, gruparea de extremă dreapta creată de Victor Orban și liderul extremist FPO din Austria a ajuns la reprezentanți din 5 țări și are nevoie de încă 2 țări pentru a-și face formal un grup în Parlamentul European (PE).

G4Media scrie că dacă Partidul Reunirea Națională din Franța aderă și el, grupul lui Orban mai are nevoie de europarlamentari dintr-o singură țară pentru a forma grup în PE.

Opțiunile pe care le are acum sunt fie UDMR (actualmente membru în Partidul Popular European), fie partidul Liga al lui Matteo Salvini din Italia, potrivit informațiilor G4Media.

Care sunt acum membrii alianţei de extrema dreapta „Patrioţi pentru Europa”:

  • FIDESZ (Ungaria)
  • FPO – Partidul Libertăţii (Austria)
  • ANO – Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi (Cehia)
  • CHEGA (Portugalia)

De remarcat că partidul conservator polonez PiS a refuzat să facă parte din grupul lui Orban din cauza poziției pro-ruse a premierului ungar.

De ce e important pentru Orban să formeze un grup formal în Parlamentul European? Pentru că acesta e mecanismul prin care se distribuie banii și influența în legislativul european: doar eurodeputații care fac parte din grupuri oficiale au dreptul la funcții de conducere și la ajung să influențeze deciziile politice.

După alegerile europene din 9 iunie, extrema dreaptă europeană a manevrat pentru a-și consolida puterea în hemiciclul de la Strasbourg. În preajma primei sesiuni a noului Parlament, care va avea loc între 16 și 19 iulie în capitala Alsaciei, Marine Le Pen și-ar putea anunța, la 8 iulie, decizia de a se alia cu Viktor Orban, prim-ministrul ungar, potrivit Le Monde.

Anunțul ar veni la o zi după al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța, unde Le Pen speră să obțină majoritatea în Parlament.

Acum, partidele de extremă dreapta acționează în Parlamentul European într-un mod fragmentat, ceea ce le limitează influența, relatează G4Media.