Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul de guvernământ din Georgia…

Partidul de guvernământ din Georgia acuză SUA de „șantaj” în legătură cu restricțiile privind vizele

Șeful fracțiunii parlamentare a blocului de guvernământ din Georgia, Mamuka Mdinaradze. Foto: Front News

Partidul de guvernământ din Georgia a acuzat vineri Statele Unite că duc o politică de „amenințări și șantaj”, după ce Washingtonul a anunțat noi restricții de viză din cauza proiectului de lege privind „agenții străini”, scrie Reuters.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat pe Facebook că restricțiile privind vizele nu reprezintă „nimic altceva decât o încercare grosolană de a limita independența și suveranitatea Georgiei”.

„Niciun fel de șantaj nu ne poate forța să mergem împotriva țării noastre”, se arată în mesaj.

Șeful fracțiunii parlamentare a blocului de guvernământ a declarat că măsura SUA este „comică” și că amenință să restricționeze independența Georgiei.

„Independența țării nu este de vânzare pentru nicio viză”, a scris Mamuka Mdinaradze pe Facebook.

Reacția de la Tbilisi vine după ce Senatul SUA a anunțat că ia în considerare un nou proiect de lege bipartid privind sancțiunile împotriva membrilor guvernului georgian. Acesta include interdicții de călătorie și alte sancțiuni împotriva politicienilor georgieni responsabili pentru „obstrucționarea integrării euro-atlantice a țării”, precum și „corupție, încălcări ale drepturilor omului, promovarea agenților străini sau acceptarea acesteia”.

Germania și Franța, la fel, și-au exprimat săptămâna aceasta profunda îngrijorare cu privire la calea urmată de Georgia, iar Uniunea Europeană a cerut Tbilisi să retragă proiectul de lege, spunând că măsura ar da înapoi ambițiile națiunii de a adera la blocul comunitar.

Inițiativa legislativă, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, a declanșat o criză politică în această țară din Caucazul de Sud și amenință legăturile sale istorice puternice cu Washingtonul, unul dintre principalii donatori de ajutor.