Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Ucrainei adoptă un proiect…

Parlamentul Ucrainei adoptă un proiect de lege care interzice organizațiile religioase asociate cu Rusia

Foto: Washington Post

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea activităților organizațiilor religioase asociate cu Rusia în Ucraina. Proiectul de lege, susținut de 265 de parlamentari în a doua și ultima sa lectură, ar putea interzice efectiv activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), scrie Kyiv Independent.

Clerul UOC-MP a fost suspectat de legături și simpatii cu Rusia pe tot parcursul războiului la scară largă. Mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei au fost acuzați că au colaborat cu Rusia și au justificat agresiunea Rusiei, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicare, dar comunitățile UOC-MP vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe complet legăturile cu biserica rusă, a explicat deputatul Yaroslav Zhelezniak.

Douăzeci și nouă de parlamentari au votat împotriva proiectului de lege, inclusiv 17 de la Platforma pentru viață și pace, un succesor al grupului parlamentar dizolvat al Platformei de opoziție pro-rusă — „Pentru viață”. Împotriva proiectului de lege au votat și patru parlamentari ai partidului de guvernământ Servitorul Poporului, în timp ce alți trei s-au abținut.

Proiectul de lege a fost inițial înregistrat în parlament în ianuarie 2023, la scurt timp după ce perchezițiile ample ale autorităților de securitate au descoperit propagandă rusă, pașapoarte rusești și literatură xenofobă în sediul bisericii.

Parlamentul a susținut proiectul de lege în prima lectură în octombrie 2023. Procesul legislativ a fost înconjurat de controverse. Luna trecută, mai mulți parlamentari din opoziție au blocat tribuna parlamentului după ce partidul de guvernare nu a adus problema în discuție.