Parlamentul Georgiei votează pentru a trece peste veto-ul prezidențial asupra controversatei legi privind „agenții străini”
Parlamentul georgian a votat pentru a trece peste veto-ul prezidențial asupra controversatei legi privind „agenții străini”, de inspirație rusească, în ciuda protestelor de amploare și a criticilor internaționale, relatează The Guardian, scrie G4Media.
Votul de marți de a ignora obiecțiile președintelui georgian Salome Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, pregătește terenul pentru ca președintele parlamentului să semneze legea în zilele următoare, notează Reuters.
Disputa legată de legea recent adoptată a ajuns să fie considerată un test cheie pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii s-a numărat printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, își va menține orientarea occidentală sau va pivota în schimb spre Rusia.
Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare a informațiilor.
Opozanții proiectului de lege au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai mari proteste pe care le-a cunoscut Georgia de la obținerea independenței față de Moscova în 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.
Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, pe care grupurile de opoziție georgiene l-au numit „legea rusească”, afirmând că este inspirat din legislația rusă folosită pentru a viza oponenții Kremlinului lui Vladimir Putin.
Rusia este nepopulară în rândul multor georgieni din cauza sprijinului acordat regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, iar opinia publică susține în general aderarea la UE și NATO.