Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Georgiei a adoptat proiectul…

Parlamentul Georgiei a adoptat proiectul de lege considerat un analog al legii ruse privind „agenții străini”. Protestele continuă

Sursa foto: AFP

Parlamentul georgian a aprobat marți, 14 mai, în cadrul unei sesiuni plenare, proiectul de lege „privind transparența influenței străine”, care este considerat un analog al legii ruse privind „agenții străini”. 84 de parlamentari au votat în favoarea legii, 30 împotriva ei și 58 s-au abținut, transmite Novaya Gazeta Europe.

Ședința plenară a durat aproape patru ore. Parlamentarii și-au exprimat pe rând opinia cu privire la legea adoptată. În timpul sesiunii, parlamentarii s-au certat de mai multe ori.

Proteste față de controversatul proiect de lege

În paralel cu sesiunea deputaților, mii de cetățeni georgieni au organizat o altă acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului. Aceștia au blocat bulevardul central Rustaveli. După adoptarea legii, georgienii au început să târască structuri de barieră spre clădirea parlamentului pentru a bloca ieșirea parlamentarilor.

Peste 1.000 de polițiști georgieni și forțe speciale au venit să reprime protestul. De asemenea, au fost aduse tunuri cu apă la clădirea Parlamentului.

Aproximativ 5.000 de protestatari continuă să rămână în apropierea clădirii administrative, iar unii dintre ei au părăsit bulevardul Rustaveli pentru străzile adiacente.

Presa georgiană a relatat că activistul georgian Lazare Grigoriadis a fost reținut în timpul protestului, precum și liderul „Mișcării anti-ocupație”, Davit Katsarava.

Sopho Dzhaparidze, reprezentantul fostului prim-ministru georgian Mikheil Saakașvili, a fost, de asemenea, văzut la miting. Ea a desfășurat steaguri georgiene și ale UE în fața unui cordon de forțe de securitate.

Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, i-a îndemnat anterior pe deputați să amâne intrarea în vigoare a legii până la 1 noiembrie. Înainte de aceasta, ea a promis că se va opune prin veto legii privind „agenții străini” dacă aceasta va fi adoptată.