Parlamentul European salută rezultatele referendumului constituțional. Un europarlamentar afirmă că R. Moldova este „eligibilă pentru sprijin în toate domeniile de interes reciproc”
Parlamentul European (PE) salută luni, 21 octombrie, rezultatele referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Deputatul european, Michael Gahler, șeful delegației de observare a alegerilor din R. Moldova, afirmă că, în ciuda „interferenței rusești masive, răuvoitoare și ilicite fără precedent, în special prin cumpărarea de voturi, atacuri hibride și dezinformare”, moldovenii au ales un viitor în UE”.
Europarlamentarul a calificat rezultatele referendumului drept „o realizare extraordinară”, potrivit unui comunicat al PE.
„Considerăm R. Moldova o prioritate politică de vârf și, prin urmare, eligibilă pentru sprijin în toate domeniile de interes reciproc (...). Considerăm că aderarea țării la UE va constitui o investiție reciproc avantajoasă într-o Europă unită și puternică.
Condamnăm ferm activitățile rău intenționate, interferențele și operațiunile hibride ale Federației Ruse, oligarhilor pro-ruși și actorilor locali sponsorizați de Rusia. Această interferență răuvoitoare este fără precedent și s-a intensificat pe măsură ce ziua alegerilor se apropia. Obiectivul Rusiei rămâne subminarea procesului electoral, a securității, suveranității și fundamentelor democratice ale R. Moldova și a liberului arbitru al cetățenilor săi. Aceasta încurajează diviziunile în cadrul societății moldovenești cu scopul de a deraia traiectoria europeană a țării (…).
Felicităm autoritățile moldovene pentru organizarea unor alegeri bine gestionate și eficiente în aceste circumstanțe extraordinare. Facem apel la toate părțile interesate să se opună oricăror interferențe pentru a nu le permite să denatureze rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și al alegerilor parlamentare din 2025 (…). Delegația Parlamentului European a fost plăcut impresionată de calitatea procedurilor electorale care au permis populației moldovenești să meargă la urne în mod ordonat și pașnic. Rămâne acum la latitudinea cetățenilor R. Moldova să își evalueze opțiunile pentru turul doi al alegerilor”, a subliniat Michael Gahler.
Opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,42% dintre alegători, adică de un număr de 750 153 de persoane, arată datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală, la procesarea a 99.77% dintre procesele-verbale.
Pentru opțiunea „NU” au votat 49,58% din alegători, sau 736 568 de persoane. Diferența dintre numărul celor care au votat „DA” și cei care au votat „NU” la referendum este de 13 585 de voturi.
La Prezidențiale, cel mai mare scor l-a acumulat Maia Sandu, cu 42.42%, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26%. Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.