Coronavirus. Parlamentul a declarat stare de urgență pentru 60 de zile în R. Moldova. Ce urmează
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul cu privire la declararea stării de urgență. Astfel, începând de marți, 17 martie, în R. Moldova urmează să fie declarată stare de urgență pentru următoarele 60 de zile.
Înainte de a fi votat proiectul cu privire la declararea stării de urgență în R. Moldova, deputații au aprobat în două lecturi, lectură finală proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la declararea stării de urgență.
Cu 74 de voturi, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.212/2004 (art.4, 20, 22, 24, 25) privind regimul stării de urgență, de asediu și de război nr. 128 din 17.03.2020, a fost votat în lectură finală.
Principalele modiicări la Legea cu privire la declararea stării de urgență
Art. 4, aliniatul 2. Să fie exclus textul „adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.
Se propune completarea art. 20, 22, 24 și 25 cu atribuirea de măsuri suplimentare sau atribuții suplimentare Comisiilor care sunt implicate în cadrul activităților regimului stării de urgență.Atribuim și posibilitatea de a face alte măsuri necesari”.
Deși deputații din opoziție au propus ca perioada stării de urgență să fie redusă de la 60 la 30 de zile, propunerea nu a fost susținută în plen.
Astfel, R. Moldova intră în stare de urgență de la 17 martie până la 15 mai 2020.
Proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență nr. 128 din 17.03.2020 a fost votat în prima lectură, lectură finală.
Potrivit legii Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență” presupune un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de:
- iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;
- existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;
Măsurile care pot fi aplicate în R. Moldova pe durata stării de urgenţă
a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;
g) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
i) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.
Cine ia deciziile în perioada stării de urgență
În cazul declarării stării de urgenţă, fapt ce impune necesitatea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor acestora, planificarea, organizarea şi coordonarea activităţii de aplicare a măsurilor impuse revin Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, iar coordonarea aducerii la îndeplinire a măsurilor de rigoare revine Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, local – Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.