Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European a început urmărirea…

Parchetul European a început urmărirea penală împotriva a cinci companii și a trei persoane fizice din România, pentru fraudă cu fonduri europene și spălare de bani. Au fost investigații și în R. Moldova

Parchetul European a început urmărirea penală împotriva a cinci companii și a trei persoane fizice din România, pentru fraudă cu fonduri europene și spălare de bani, în legătură cu un proiect IT. În baza unor documente false, au prejudiciat bugetul UE cu un milion de euro, scrie Biziday.

Parchetul European (EPPO) a transmis într-un comunicat de presă că trei persoane fizice și cinci companii au fost puse sub acuzare pentru fraudă agravată a subvențiilor și spălare de bani, în urma unei anchete asupra unui proiect informatic, cu un prejudiciu estimat la un milion de euro.

Investigația are legătură cu perchezițiile efectuate de EPPO la sfârșitul lunii ianuarie, în mai multe locații din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. Măsuri de investigație au fost efectuate și în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în R. Moldova.

Concret, o companie a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane de euro pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare (Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST) în baza unor documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu erau efectiv angajate, obținând astfel fonduri necuvenite de un milion de euro de la bugetul UE.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, utilizând companii-fantomă înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare din Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete“, transmite EPPO.