Principală  —  Ştiri   —   Paradă militară la Paris, de…

Paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

Președintele Franței participă la Paris la parada militară pe Avenue Foch, care în acest an are ca temă principală #Liberation/ – Libertatea.

Mulţi istorici consideră acum Revoluţia Franceză un punct de cotitură în istoria Europei, dar şi a Americii de Nord, unde multe dintre aceleaşi idei au influenţat Declaraţia de Independenţă şi Revoluţia Americană. Prin exprimarea celebrului slogan „Libertate, Egalitate, Fraternitate” se cerea dreptul fiecărei persoane la libertate şi tratament egal. În Franţa şi în restul Europei, consecinţele Revoluţiei au fost uriaşe. Au existat multe evoluţii noi, inclusiv căderea monarhiei, schimbări în societate odată cu ascensiunea clasei de mijloc şi creşterea naţionalismului, scrie g4media.ro.

„Fete de la Fédération” („Sărbătoarea Federaţiei’) din 14 iulie 1790 a sărbătorit cu mare fast prima aniversare a insurecţiei. La Paris, Charles Maurice de Talleyrand-Périgord a ţinut liturghia la Altarul Patriei, pe Champ de Mars, indică https://www.diplomatie.gouv.fr/.

Marcarea zilei de 14 iulie a fost abandonată în anii următori. În timpul celei de-a Treia Republici, totuşi, liderii (în special Léon Gambetta) au căutat soluţii de celebrare a acestei zile reprezentând trecerea de la un regim la altul. Un deputat al Departamentului Sena, Benjamin Raspail, a propus ca data de 14 iulie să fie sărbătoare naţională a Republicii, iar Parlamentul a adoptat o lege în acest sens la 6 iulie 1880.

Încă de la început, s-a pus accentul pe caracterul patriotic şi militar al evenimentului, exprimând redresarea Franţei după înfrângerea din 1870. Fiecare comună sau localitate din Franţa îşi organiza propria sărbătoare, începând cu o paradă cu torţe în seara zilei de 13. A doua zi dimineaţa, clopotele bisericii sau salvele de tun anunţau parada militară, care era urmată de un prânz, spectacole şi jocuri, dans şi artificii care încheiau ziua.

Sărbătorită după austeritatea războiului din 1914-1918, ziua de 14 iulie 1919 a fost prilejul unei mari sărbători a victoriei. În mod similar, data de 14 iulie 1945 a fost precedată de trei zile de bucurie civică.

În fiecare an, pentru a sărbători Ziua Bastiliei în Franța, o paradă militară are loc de obicei peAvenue des Champs-Elysées din Paris. În acest an, însă, evenimentul a fost mutat pe Avenue Foch