Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Paginile web ale mai multor…

Paginile web ale mai multor instituții publice din R. Moldova, ținta unor atacuri cibernetice. Precizările purtătorului de cuvânt al Guvernului

Sursa foto: mfa.gov.md

Paginile web ale mai multor instituții publice din R. Moldova au fost ținta unor atacuri cibernetice, în ultimele zile. Informația a fost oferită pentru NewsMaker de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Deocamdată, oamenii legii nu au anunțat cine este în spatele atacurilor.

„Ca ținte ale acestor atacuri cibernetice au fost, inclusiv site-ul televiziunii publice sau, în cazul autorităților publice, vorbim despre paginile web ale instituțiilor naționale: Guvern, ministere. Noi am instituit filtre speciale, care au fost implementate de către echipa de la STISC, astfel încât la accesarea unei platforme, softul verifică nemijlocit dacă persoana dată este un utilizator ordinar sau este o mașinărie care încearcă să acceseze de mai multe ori aceiași platformă, în ideea de a o bloca”, a precizat Vodă pentru sursa citată.

În februarie 2024, un șir de atacuri cibernetice de tip phishing (Lumma Stealer) au vizat serviciul poștă electronică guvernamentală. Campania de phishing implică trimiterea de e-mailuri ce pretind a fi expediate din partea unei instituții de încredere sau organizații cunoscute, în încercarea de a convinge destinatarii să descarce conținut obsfuscat .rar sau .pdf, ce în esență ascunde un cod malițios .exe, ce urmărește colectarea informațiilor de la victime. 

Și în septembrie 2023, autoritățile de la Chișinău au respins atacurile cibernetice lansate în adresa unor instituții de stat din R. Moldova pe fundalul intensificării unor solicitări de tip DDOS, caracterizat prin lansarea unui număr mare de cereri, de regulă de peste hotarele țării, orientate pentru blocarea unor servere.