Principală  —  Ştiri   —   Pagerele folosite în atacul mortal…

Pagerele folosite în atacul mortal asupra Hezbollahului sunt „fabricate în Europa” – The Guardian

Foto: Mohamed Azakir/Reuters

Producătorul taiwanez de pagere, care au explodat ca parte a unui atac mortal și fără precedent în Liban împotriva Hezbollah, a declarat că dispozitivele au fost fabricate de o companie din Europa, în timp ce grupul militant a dat vina pe Israel și a promis atacuri de răzbunare, scrie The Guardian.

Mii de pagere au fost detonate de la distanță și simultan în Liban, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3 000 marți, 17 septembrie. Ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, a declarat că peste 200 de persoane au răni grave.

Hezbollah a acuzat Israelul că se află în spatele exploziilor și a spus că desfășoară o anchetă științifică și de securitate asupra cauzelor exploziilor. Ministrul libanez al informațiilor, Ziad Makary, a condamnat atacul ca fiind o „agresiune israeliană”.

Armata israeliană nu a comentat direct exploziile, dar a spus că comandanții de rang înalt au efectuat o evaluare a situației.

Imaginile cu pagerele au apărut după aceea, cu autocolante pe spate, care păreau în concordanță cu pagerele făcute de compania taiwaneză Gold Apollo, potrivit analizei Reuters.

Miercuri, fondatorul companiei, Hsu Ching-Kuang, a negat că ar fi făcut pagerele, spunând că acestea au fost fabricate de o companie din Europa care are dreptul de a-i folosi marca.

„Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el. Suntem o companie responsabilă. Acest lucru este foarte jenant”, a spus el, potrivit The Guardian.