Pachetul de extindere al Comisiei Europene, adoptat. Comisia subliniază că „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova privind clusterele, „cât mai curând posibil în 2025”
Miercuri, 30 octombrie, Comisia Europeană a adoptat Pachetul său anual privind extinderea UE, ce oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate în mai multe țări europene, printre care și Republica Moldova, pe drumul lor către aderarea la UE.
Astfel, potrivit viceprim-ministrei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, Comisia a constatat că R. Moldova a înregistrat progrese în 31 din 33 de capitole. În cazul a opt capitole – protecția consumatorilor și sănătatea, educația și cultura, transporturile, mediul, uniunea vamală, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, dreptul proprietății intelectuale, statistica – țara a progresat mai mult decât anul trecut.
Totodată, Comisia a stabilit că nu există niciun capitol la care să fi regresat pe durata ultimului an, iar nivelul de pregătire pentru aderare s-a îmbunătățit față de anul trecut la cinci capitole – energie, mediu, educație și cultură, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, uniunea vamală, mai adaugă Gherasimov.
„Procesul de extindere continuă să fie bazat pe merit și depinde de progresele obiective realizate de fiecare dintre parteneri. Acest lucru necesită hotărârea de a pune în aplicare reforme ireversibile în toate domeniile dreptului UE, cu un accent deosebit pe elementele fundamentale ale procesului de extindere. Democrația, statul de drept și valorile fundamentale vor continua să fie pietrele de temelie ale politicii de extindere a UE. Aderarea la UE rămâne o alegere strategică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit Comisiei, deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o „recunoaștere importantă a determinării Republicii Moldova de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida interferențelor continue ale Rusiei și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
„După prima conferință interguvernamentală din iunie 2024, examinarea analitică a acquis-ului (screening) progresează fără probleme. Sub rezerva îndeplinirii de către Republica Moldova a tuturor condițiilor, Comisia așteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind clusterele, începând cu elementele fundamentale, cât mai curând posibil în 2025”, informează Comisia.
Acum, Consiliul European urmează să ia în considerare recomandările de astăzi ale Comisiei și să ia decizii cu privire la etapele următoare ale procesului de extindere.