Principală  —  IMPORTANTE   —   Ovații de Ziua Rusiei din…

Ovații de Ziua Rusiei din partea politicienilor din R. Moldova: „Rusia este un exemplu pentru întreaga lume”

Astăzi, 12 iunie, când se împlinesc 840 de zile de la invadarea Ucrainei și 83 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia, Kremlinul și simpatizanții săi celebrează Ziua Rusiei. Printre cei care au adresat mesaje de felicitare Rusiei și conducerii sale, se numără și numeroși politicieni din R. Moldova.

Rusia – un exemplu pentru întreaga lume. Rusia – țară guvernată cu mare înțelepciune. R. Moldova și Rusia – națiuni frățești” – sunt câteva dintre narativele cu care au operat politicienii din R. Moldova, dorindu-i Rusiei și poporului său (simbolic) – „prosperitate, stabilitate și… pace”.

Cel mai matinal a fost oligarhul fugar Ilan Șor. În mesajul său de felicitare, scris în limba rusă, Șor a accentuat că „R. Moldova și Rusia sunt națiuni frățești și „împreună vor crea un viitor plin de pace”.

„Felicit din tot sufletul pe toți rușii cu ocazia minunatei sărbători – Ziua Rusiei. Rusia și Moldova sunt legate inseparabil prin fire de istorie, cultură și valori comune. Timp de mai multe decenii, popoarele noastre au mers mână în mână, sprijinindu-se reciproc în cele mai dificile momente.

Am câștigat Marele Război pentru Apărarea Patriei ca o mare țară unită. Împreună am demonstrat că prietenia și frăția adevărată pot depăși orice încercări.

Am fost și rămânem națiuni frățești. Și vedem marele sprijin al Rusiei. Acest lucru este foarte important pentru noi. Sunt sigur că vom păstra pentru totdeauna bunele noastre relații și cea mai strânsă cooperare.

Împreună putem crea un viitor plin de pace, prosperitate și înțelegere reciprocă. La mulți ani de Ziua Rusiei”, a scris fostul deputat dat în căutare internațională.

La scurt timp, și parlamentara Marina Tauber a adresat felicitări Rusiei. Deputata a menționat că „Rusia este un exemplu pentru întreaga lume, căci găzduiește etnii ce trăiesc în pace și armonie”. Totodată, Tauber a apreciat „că țara este guvernată cu mare înțelepciune”.

„Ziua Rusiei este o ocazie deosebită de a ne exprima admirația și respectul pentru întregul popor rus, de care ne leagă o prietenie bazată pe un parteneriat puternic și pe respect reciproc. 

Rusia este un exemplu pentru întreaga lume în ceea ce privește unitatea și diversitatea culturală. Teritoriul său vast găzduiește numeroase grupuri etnice. Fie că sunt ruși, tătari sau ceceni, toți trăiesc împreună în pace și armonie. Acesta și este fundamentul de neclintit al Rusiei mărețe și și o dovadă vie că țara este guvernată cu mare înțelepciune.

De-a lungul istoriei, relațiile noastre au crescut și s-au consolidat, iar astăzi, într-o lume plină de provocări și schimbări, am găsit în Rusia un aliat de încredere.

Ne reafirmăm angajamentul față de prietenia și cooperarea noastră și suntem recunoscători pentru parteneriatul nostru în construirea unui viitor mai bun pentru toți.

În această zi specială, le dorim tuturor cetățenilor Rusiei, precum și reprezentanților diasporei ruse din întreaga lume, prosperitate, curaj și succes în toate eforturile! La mulți ani, Rusia!”, a scris Tauber.

Publicând fotografii din timpul vizitei sale în Federația Rusă, Evghenia Guțul a scris o felicitare din numele tuturor găgăuzilor, dorindu-i Rusiei pace: „În numele tuturor locuitorilor din autonomia găgăuză, aș dori să urez Rusiei prosperitate, pace și stabilitate”.

„Pe 12 iunie, poporul nostru frățesc rus sărbătorește una dintre principalele sărbători publice – Ziua Rusiei. Această sărbătoare îi unește nu numai pe ruși, ci pe toți cei care simt o legătură profundă și de prietenie cu această mare țară.

Rusia a fost întotdeauna și rămâne partenerul și prietenul nostru cheie. Apreciem relațiile noastre istorice și culturale strânse și, pas cu pas, eliminăm barierele din calea cooperării economice.

În mai puțin de un an, datorită întâlnirilor personale cu președintele rus Vladimir Vladimirovici Putin, cu înalții oficiali ai țării și cu corpul guvernatorilor, am reușit să aducem cooperarea interregională la un nou nivel, agrarienii noștri au revenit pe piața rusă, iar zeci de mii de pensionari și angajați de stat au început să primească prime lunare.

Le mulțumim partenerilor noștri ruși pentru sprijinul și asistența neprețuită, care ne permit să mergem înainte și să ne dezvoltăm. Suntem încrezători că parteneriatul nostru nu va face decât să se consolideze, iar prietenia și respectul reciproc vor sta la baza unor noi succese și realizări comune.

În numele tuturor locuitorilor din autonomia găgăuză, aș dori să urez Rusiei prosperitate, pace și stabilitate. Fie ca această sărbătoare să devină un simbol al unității, puterii și credinței în viitor.

Sărbători fericite, dragi prieteni. La mulți ani de Ziua Rusiei!”, a scris Marina Tauber.

Și primărița orașului Orhei i-a adresat Rusiei o postare pe Telegram. Aceasta a specificat că „prin realizările sale, Rusia a inspirat și continuă să inspire milioane de oameni din întreaga lume”.

„Cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, adresez cele mai sincere felicitări întregului popor al acestei țări mărețe.

În această zi de sărbătoare, ne amintim de bogata ei istorie și de realizările ei remarcabile, care au inspirat și continuă să inspire milioane de oameni din întreaga lume.

De la celebrii țari care au condus țara în perioadele de glorie, până la iluștrii cercetători ruși care au contribuit la progresul științific, Rusia a lăsat o amprentă profundă în istoria umanității și rămâne și astăzi un pol de influență pentru numeroase popoare.

Nu pot să nu remarc sprijinul constant pe care Rusia îl oferă țării noastre, în aceste vremuri de grea încercare.

Astăzi avem o ocazie să celebrăm legăturile noastre strânse și să ne angajăm să consolidăm și mai mult această relație de prietenie în viitor.

Prin parteneriat și încredere reciprocă, putem depăși provocările actuale și construi un viitor mai stabil și mai prosper pentru toți cetățenii noștri.

La mulți ani, Rusia!”, a scris Tatiana Cociu.

Pe pagina sa de Facebook, și Igor Dodon a adresat felicitări „conducerii și poporului rus prietenos”. Într-un mesaj în limba rusă, Dodon descrie relația R. Moldova cu Rusia „în spiritul respectului reciproc și al prieteniei”.

„Felicit conducerea și poporul rus prietenos cu ocazia Zilei Rusiei de astăzi. Popoarele Moldovei și Rusiei sunt legate de valori și tradiții culturale și spirituale vechi de secole. Federația Rusă a fost întotdeauna partenerul strategic al Moldovei. Sunt convins că, în pofida tuturor dificultăților și obstacolelor, vom reuși să restabilim cooperarea bilaterală în spiritul respectului reciproc și al prieteniei. Acest lucru este în conformitate cu interesele noastre naționale. Cu această ocazie, le doresc tuturor rușilor noroc și prosperitate”, a scris Dodon.

Ulterior, printr-o altă postare pe Telegram, Evghenia Guțul anunță că se află la Ambasada Rusiei în Chișinău, sărbătorind alături de Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, deputații – Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Vasile Bolea, Alexandr Nesterovschi și alții – membri ai blocului politic „Victorie”.

La ambasada Rusiei a fost văzut și fostul premier Vasile Tarlev. Într-un material video publicat de Viorica Tătaru de la TV8, Tarlev a declarat „că este pentru… pace”.

Întrebat dacă susține agresiunea rusă, Tarlev a răspuns că „e ziua Rusiei și trebuie să-i felicităm”.

„- Ați spus că nu sunteți de partea Rusiei…

– Nu, eu sunt moldovean, sunt de partea Moldovei.

– De ce ați venit, cine v-a invitat la acest eveniment?

– Eu am foarte mulți prieteni în Rusia și evident că vreau să-i felicit”.

Întrebat de către alt jurnalist dacă are prieteni și în Ucraina, Tarlev a răspuns „că are mai mulți decât în Rusia”.

– Și nu v-a murit niciun prieten din Ucraina, Doamne ferește?

– Nici ai mei nu au murit, nici dvs nu vă doresc să moară.

– Nici eu nu vă doresc.

– Noi suntem pentru pace, băieți”, a răspuns Tarlev.

Întrebat dacă astfel susține pacea, venind să sărbătorească la Ambasada Rusiei, Vasile Tarlev s-a grăbit să intre în ambasadă.

La 22 februarie 2022, Federația Rusă a invadat Ucraina, pornind un război sângeros.

Bilanțul a doi ani de război în Ucraina: Peste 500.000 de militari și civili au murit, una din 10 case a fost distrusă.

După doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, o evaluare comună actualizată a daunelor şi nevoilor publicată la 15 februarie 2024 de Guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană şi Naţiunile Unite estimează că la 31 decembrie 2023, costul total al reconstrucţiei şi redresării în Ucraina este de 452,8 miliarde de euro în următorul deceniu, în creştere faţă de 383 de miliarde de euro, cât arătau estimările cu un an în urmă.

Exponenți ai Kremlinului au declarat în repetate rânduri „că următoarea după Ucraina, este R. Moldova”. De 32 de ani, Federația Rusă deține ilegal trupe și muniții în regiunea transnistreană.

La nivel internațional, Federația Rusă este recunoscută ca fiind stat terorist.