Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ouă cu Salmonella, depistate la…

Ouă cu Salmonella, depistate la un operator din domeniul alimentar. Recomandările ANSA

Foto: shutterstock

Un lot de ouă de la depozitul operatorului din domeniul alimentar S.C. Rediagro S.R.L din Târnova, raionul Dondușeni, au fost depistate repetat cu Salmonella Enteritidis. Totodată, ouăle provenite de la fabrica de producere și colectare a ouălor erau comercializate sub categoria A, adică drept ouă de consum, operatorul încălcând astfel cadrul legal, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În conformitate cu reglementările în vigoare, ouăle provenite de la păsările suspectate sau bolnave nu pot fi comercializate fără procesare adecvată, iar conform Hotărârii Guvernului nr. 1208/2008 privind comercializarea ouălor pentru consum uman, ouăle care nu corespund categoriei A (ouă proaspete pentru consum uman direct) trebuie clasificate ca ouă de categoria B și livrate unei unități autorizate pentru procesare sau alte destinații non-alimentare.

Pe lângă neconformitatea constatată, medicul veterinar al unității date a eliberat certificate veterinare pe blanchete anulate prin Ordinul ANSA. „O încălcare gravă a cadrului legal sanitar-veterinar, ce pune în pericol sănătatea consumatorului și nu respectă prescripțiile ANSA”, subliniază Agenția.

Foto: ANSA

Prin urmare, persoanele care au achiziționat acest produs sunt rugate să nu-l consume și sunt îndreptățite să îl returneze unităților de comerț de unde a fost procurat.

De cealaltă parte, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să colaboreze cu ANSA pentru a preveni riscurile asupra sănătății publice.

Totodată, pentru a preveni contaminarea încrucișată, în aceeași unitate nu trebuie comercializate ouă neconforme (din categoria B), în comun cu ouă de categoria A. Operatorii care nu iau măsurile necesare de retragere a produselor neconforme sunt pasibili de răspundere juridică.