OSCE are un nou secretar general. Cine este noul lider al organizației?
Fostul ministru de externe turc, Feridun Sinirlioglu a devenit noul secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Numirea a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE din Malta. În plus, au existat schimbări de personal în încă trei posturi de conducere.
Astfel, consilierul juridic al Ministerului grec de Externe Maria Telalyan a devenit director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.
Reprezentantul permanent al Țărilor de Jos pe lângă OSCE, Christoph Kamp, a fost numit Înalt Comisar pentru Minoritățile Naționale. Reprezentantul Norvegiei la OSCE, Jan Braathu, va fi acum responsabil pentru libertatea presei.
Actualul președinte al Organizației și ministrul maltez de externe Ian Borg a subliniat că consensul privind numirile „indică un angajament comun față de principiile și valorile OSCE” ale membrilor săi.
El a spus că OSCE rămâne „o piatră de temelie pentru abordarea provocărilor globale interconectate, de la soluționarea conflictelor și schimbările climatice până la promovarea rezilienței democratice”. În 2025, președinția OSCE va trece de la Malta în Finlanda.
Ce se știe despre Sinirlioglu?
Feridun Sinirlioglu este un diplomat și om politic turc. Din 2016 până în 2023, a fost reprezentantul permanent al Turciei la ONU. Înainte de aceasta, din august 2015 până în noiembrie 2015, a fost ministru al afacerilor externe.
Este doctor în Filosofie, Științe Politice și Relații Internaționale. Teza sa de doctorat se referă la filozofia politică a lui Immanuel Kant. Vorbește engleză și germană.
Ce reprezintă OSCE?
Este cea mai mare organizație interguvernamentală regională care se ocupă de probleme de securitate, drepturile omului, democrație, statul de drept, dezvoltare economică și mediu. Reunește 57 de țări din Europa, Asia și America de Nord.
Organizația a fost fondată în 1975, mai întâi ca Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE), iar 20 de ani mai târziu și-a primit numele modern. OSCE își propune să prevină conflictele, să mențină pacea și stabilitatea prin misiuni în țări.