Principală  —  Ştiri   —   Organizațiile neguvernamentale de media condamnă…

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă campaniile de hărțuire a presei în mediul online și cer organelor de drept să tragă la răspundere autorii injuriilor

Sursa: CJI

Organizațiile nonguvernamentale(ONG) de media condamnă campaniile de hărțuire a presei în mediul online și solicită organelor de drept să sancționeze autorii injuriilor și atacurilor verbale îndreptat spre intimidarea și discreditarea imaginii unor instituții mass-media și jurnaliști din Republica Moldova.  „Constatăm cu îngrijorare și condamnăm perpetuarea practicilor de intimidare în mediul online a jurnaliștilor. Cerem organelor de drept să tragă la răspundere hărțuitorii și autorii amenințărilor, calomniilor și injuriilor”.

În perioada curentă, fenomenul discursului ostil și iresponsabil în mediul online, îndreptat spre intimidarea și discreditarea imaginii unor instituții mass-media și jurnaliști, continuă să ia amploare pe rețelele sociale și platforme de mesagerie precum Telegram.

În această săptămână, redacția portalului Agora.md și jurnalista Irina Soltan au devenit ținta injuriilor, etichetărilor jignitoare și a acuzațiilor nefondate și denigratoare din partea individului din spatele canalului de Telegram „Ungureanu 112”, care sunt lansate cu scopul de a știrbi imaginea și reputația instituției media și a reporterei Irina Soltan. Un alt exemplu de discurs iresponsabil și subliminal, îndreptat împotriva presei, a fost generat de politicianul Ion Chicu la 23 octombrie. Ex-premierul a recidivat prin recurgerea la exprimări incompatibile unui discurs public adecvat. Această situație reprezintă o încercare evidentă de intimidare a mass-mediei și de subminare a dreptului la exercitarea meseriei de jurnalist într-un cadru sigur și respectuos.

Organizațiile semnatare condamnă aceste practici inacceptabile, subliniind pericolul sporit al înrădăcinării și perpetuării acestora în mediul online.  Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

„Totodată, subliniem că exprimarea injuriilor, răspândirea relatărilor false și defăimătoare, amenințarea și hărțuirea jurnaliștilor, săvârșită inclusiv prin intermediul unui sistem informatic, constituie fapte pedepsite de legislația națională.”

Lipsa unor reacții prompte și măsuri de contracarare a acestor practici vicioase creează starea de impunitate și percepția eronată că discursului în mediul online este exceptat de la rigorile legale. Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile administratorului canalului de Telegram „Ungureanu 112” și ale politicianului Ion Chicu și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.

„Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a autorilor injuriilor, etichetărilor jignitoare și a acuzațiilor nefondate și denigratoare la adresa presei.”

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Media Guard 

Asociația Presei Electronice

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Comitetul pentru Libertatea Presei

Centrul de Investigatii Jurnalistice