Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Orban anunță că vrea să…

Orban anunță că vrea să „redefinească” apartenența Ungariei la NATO

Sursa: AFP/Attila Kisbenedek

Ungaria lucrează la „redefinirea” statutului de membru NATO al țării pentru a-i permite să nu participe la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban, citat de Bloomberg, scrie G4Media.

Oficialii militari și avocații ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri, 24 mai, la radioul de stat.

„Avocații și ofițerii noștri muncesc din greu pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină statutul de membru NATO astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orban.

Orban a făcut declarațiile în contextul în care alianța elaborează un pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care îl va prezenta la summitul liderilor săi de la Washington din iulie. Se așteaptă ca măsurile să includă un rol mai mare al NATO la nivel operațional în coordonarea livrărilor de arme și a antrenamentelor pentru forțele Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să pună laolaltă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, însă mulți aliați au respins aceste planuri de când au fost propuse inițial.

Ungaria a încercat în mod repetat să stopeze eforturile occidentale de ajutorare a Ucrainei, inclusiv finanțarea și livrările de arme pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, aflată în prezent în al treilea an.

De asemenea, Orban a încercat să blocheze extinderea NATO pentru a include Finlanda și Suedia și a încheiat acorduri energetice cu Rusia, ceea ce a provocat critici din partea capitalelor occidentale.

În interviu, Orban a declarat că Ungaria s-a angajat în misiunea NATO de a apăra membrii în cazul în care unul dintre ei ar fi atacat. Dar a spus că Ungaria este îngrijorată de faptul că finanțarea și furnizarea de arme pentru Ucraina, o țară care nu este membră NATO și care se învecinează cu Ungaria, ar putea face loc în cele din urmă unei mai mari implicări militare, cu posibilitatea de a trimite chiar și trupe.