Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ora de vară 2024. Când…

Ora de vară 2024. Când se schimbă ora în R. Moldova: Ceasurile se dau înainte, iar noaptea devine mai scurtă

Trecerea la ora de vară 2024 are loc în noaptea de sâmbătă, 30 martie , spre duminică, 31 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va fi cea mai scurtă din acest an, având doar 23 de ore.

R. Moldova a trecut la ora de iarnă în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023. Acele ceasornicelor au fost date cu o oră inapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

De ce R. Moldova continuă să treacă la ora de vară și în 2024

Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare.

Țările membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice, până în 2021, dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, nu există o decizie în acest sens.

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au declarat, în 2022, că schimbarea orei, concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene, este necesară în contextul în care economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere RM – UE.

În 1980, a existat o primă înțelegere de coordonare a schimbării orei pe teritoriul UE, în vederea asigurării unei abordări armonizate pe piața unică. În prezent, directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară prevede ca statele membre ale UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi, la ora standard, în ultima duminică din octombrie.

Efectele negative ale schimbării orei

Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.

Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

În cât timp se adaptează organismul

Este nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru ca organismul nostru să se adapteze la schimbarea orei și pentru ca țesuturile și organele noastre să funcționeze din nou în armonie. Și, în funcție de ce fel de persoană sunteți, matinală sau care preferă să stea noaptea până târziu, schimbarea orei, primăvara și toamna, vă poate afecta în mod diferit.

„Noctambulii” vor avea tendința de a se adapta mai greu la schimbarea orei primăvara, în timp ce „matinalii” sunt mai afectați de trecerea la ora de iarnă. Unele persoane sunt chiar complet incapabile să se adapteze la schimbarea orei.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală. Ora de vară 2024 este valabilă de pe 31 martie până pe 27 octombrie.