Opt din unsprezece candidați la prezidențiale dețin și cetățenia altor state – Europa Liberă
Cel puțin alți șapte candidați, pe lângă Alexandr Stoianoglo despre care a scris anterior ZdG, au și cetățenii străine, notează Europa Liberă. Dintre aceștia, nu toți au declarat că sunt și cetățeni ai altor state la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Din cei 11 candidați oficial înregistrați în cursă, pe lângă Alexandr Stoianoglo, și-au recunoscut cetățeniile străine Maia Sandu și Victoria Furtună. Ambele dețin cetățenia României.
Dubla cetățenie are și Octavian Țîcu, candidatul blocului „Împreună”. El a spus Europei Libere că are o părere „foarte bună” despre dubla cetățenie, dar exclusiv în cazul cetățeniei române, întrucât, potrivit lui, obținerea acesteia e „o chestiune primară înaintea oricăror funcții” pe care trebuie să și-l asume oricare român care a fost lipsit de acest drept în urma ocupației sovietice.
Țîcu a spus că nu a observat bifa privind dubla cetățenie din fișa autobiografică depusă la CEC și nu o consideră importantă. El este cetățean român din anul 2000.
Cam în aceeași perioadă a obținut cetățenia română și ex-premierul Ion Chicu, actualul candidat la prezidențiale din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Chicu nu a vrut să vorbească acum Europei Libere despre subiectul cetățeniei, dar anterior a declarat că a obținut cetățenia română pentru că îi „oferea multe posibilități”.
Cetățenia română o mai au candidatul independent Andrei Năstase și Vasile Tarlev, care candidează din partea Partidului Pentru Viitorul Moldovei.
Cetățenie rusă are candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta, ca și Dodon, declara atât în campania din 2014, cât și în cea din 2020 că, dacă ar fi devenit președinte, ar insista pe anularea dreptului la dubla cetățenie pentru demnitari. A recunoscut chiar el, în 2020, că a spus „de zece ori” că va renunța la cetățenia Federației Ruse. Usatîi nu a răspuns Europei Libere pentru a preciza dacă a și făcut-o.
Printre cei care au declarat la CEC că nu dețin alte cetățenii se numără Irina Vlah, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, adaugă Europa Liberă.
Anterior, Zdg a scris că numele lui Alexandr Stoianoglo apare în ordinul Nr. 172/P, privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române unui număr de 178 persoane. Conform surselor Ziarului de Gardă, Alexandr Stoianoglo a depus jurământul la Chișinău, pe 15 mai 2018 și are pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate din anul 2019.