În perioada 5-6 noiembrie, se desfășoară în regim online un program de instruire în cadrul căruia participanții pot învăța să dezvolte produse multimedia, prin care să sensibilizeze opinia publică despre provocările cu care se confruntă societatea din R. Moldova.
Astfel, în cadrul training-ului, participanții vor însuși ce înseamnă diplomația cetățenească, vor învăța cum să dezvolte o campanie de sensibilizare despre problemele locale, vor învăța despre și vor exersa storytellingul și mobile journalism, vor afla tehnici utile de validare a problemei identificate; vor practica arta comunicării strategice despre problemele locale.
Ce presupune proiectul „Democrația la Raport”, lansat la începutul lunii octombrie?
Proiectul Democrația la Raport, inițiat de fundația Noroc Olanda și implementat împreună cu partenerii din Moldova, organizațiile MentorMe și Comunitatea Plus, și-a propus să conecteze cetățenii din diasporă și cei de acasă în jurul problemelor cu care se confruntă societatea din R. Moldova
„Prin prisma activităților Noroc Olanda, mai ales atunci când le implementăm împreună cu parteneri din țară, am observat că ceea ce ne unește este interesul de a contribui la diminuarea efectelor negative a provocărilor cu care se confruntă țara. O modalitate de a o face este prin activități de advocacy, adică de sensibilizare a actorilor implicați despre problema identificată”, menționează Dorina Baltag, fondatoarea Noroc Olanda.
Detalii despre componentele proiectului
Proiectul a demarat cu o serie de discuții live găzduite de MentorMe, unde, prin exemple practice se discută despre relația cetățean-stat, instrumentele pe care le avem în sesizarea problemelor cu care se confruntă societatea, dezvoltarea spiritului civic, ce fel de instrumente are la îndemână cetățeanul pentru a contribui la dezvoltarea unui oraș inteligent și cum se valorifică potențialul uman al țării.
„În urma dezvoltării proiectelor educaționale de către MentorME, am identificat că, participanții nu întotdeauna știu cum să comunice despre problemele cu care se confruntă comunitatea lor. Aceste probleme trebuie comunicate societății într-o formă ușor digerabilă, iar cea mai simplă metodă de a le vocifera sunt produsele media care au menire să sensibilizeze opinia publică. MentorMe vine să susțină aceste inițiative deoarece democrația e despre fiecare din noi, iar noi ne dorim o viață mai bună, aici, acasă”, punctează Lidia Morgoci, directoare MentorME.
Componenta de bază a proiectului este trainingul „Diplomația Cetățenească”, care se va desfășura online, în perioada 5-6 noiembrie, urmată de sesiuni de mentorat până la finele lunii. Drept rezultat, participanții, însoțiți de traineri și mentori, vor co-crea următoarele produse multimedia:
- articole pentru presă;
- emisiuni de discuție Sofa Talks;
- videoclipuri TikTok și Instagram.
Ce vor lua participanții de la Training-ul Diplomația Cetățenească și cum pot aplica?
În cadrul trainingului vor fi create echipe mixte de participanți, care vor însuși ce înseamnă diplomația cetățenească; vor învăța cum să dezvolte o campanie de sensibilizare despre problemele locale; vor învăța despre și vor exersa storytelling și mobile journalism; vor afla tehnici utile de validare a problemei identificate și vor practica arta comunicării strategice (vorbite și scrise) despre problemele locale.
Restricții de vârstă sau localizare nu sunt – participanții pot fi atât din R. Moldova cât și din diasporă, ceea ce ar trebui să-i atragă este interesul de a sensibiliza despre problema identificată și posibile soluții.
„Trainingurile sunt despre dezvoltarea unor abilități, dar și despre oamenii pe care-i întâlnești. Aceste sesiuni îți dau un imbold de motivație că poți face multe lucruri, atât la nivel local, cât și la nivel național. Oamenii pe care-i întâlnești și experiența de lucru este de neprețuit, anume aceste momente ne ajută să evadăm din rutină și ne fac mai puternici. Cursul „democrația cetățenească” dezvoltă abilitățile necesare pentru timpurile în care trăim: rezolvarea problemelor comunitare prin instrumente multimedia”, spune unul dintre traineri, Tudor Arnăut, co-fondator „Comunitatea Plus”.
Persoanele selectate, vor putea pune în practică cele învățate, atât în cadrul training-ului, cât și imediat după training, când vor realiza produse multimedia, asistați de următorii traineri și mentori: Dorina Baltag, Noroc Olanda, Tudor Arnăut, Comunitatea Plus, Aliona Ciurcă, Ziarul de Gardă, Lidia Morgoci , MentorMe și Cristian Jardan, Replica Media.
Pentru a aplica la Training, cei interesați trebui să completez chestionarul de aplicare: https://forms.gle/yn87hJDxEea1MEGb9 până luni, 31 octombrie, ora 23:23 MD.
Acest proiect este implementat de către Fundația Noroc Olanda, organizația Comunitatea Plus și MentorMe , cu suportul Fundației Konrad Adenauer (R. Moldova).