Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU lansează reforma dreptului veto…

ONU lansează reforma dreptului veto în Consiliul de Securitate, contrar protestelor Rusiei

Rusia a încercat să se opună împotriva adoptării de către Adunarea Generală a ONU a planului de reformă, care prevede reorganizarea Consiliului de Securitate cu o posibilă restricție a veto-ului membrilor săi permanenți, precum și consolidarea dreptului internațional în problema asigurarii păcii, prevenirea războiului. Dar încercările diplomațiilor ruși au fost respinse chiar și de țările din sudul global, pe care Moscova încearcă să le tragă de partea sa în confruntarea cu Occidentul, scrie Moscow Times.

Adoptarea „Pactului în numele viitorului” la „Summit -ul viitorului” care a început pe 22 septembrie, secretarul general al ONU, Antoniu Guterres, a declarat că reforma dorește să „salveze sistemul internațional de la marginea abisului”.

Documentul stabilește 56 de pași care presupun: reforma și extinderea Consiliului de Securitate al ONU pentru a -l face un organism mai reprezentativ, pași pentru consolidarea păcii și a dreptului internațional,
reorganizarea forțelor de menținere a păcii ONU, inclusiv cu scopul de a le folosi pentru a preveni războiul. Reforma instituțiilor financiare internaționale, lupta împotriva schimbărilor climatice, atingerea obiectivelor dezvoltării durabile a ONU, asigurarea drepturilor omului, justiției, egalității (inclusiv sexului), incluziunii, Control asupra dezvoltării inteligenței artificiale etc.

„Pentru aceasta, va fi necesar să confirmăm angajamentul lor față de cooperarea internațională, pe baza respectului pentru dreptul internațional, fără de care nu putem gestiona riscurile care apar înaintea noastră și nici nu folosim oportunitățile care se deschid înaintea noastră”, spune Pactul.

Documentul a fost aprobat de 143 de țări, șapte s-au opus: Rusia a fost susținută de aliații săi din Belarus, Siria, Coreea de Nord, Sudan, Iran, Nicaragua.

Dreptul veto, în special, permite Rusiei să blocheze Consiliul Comisarilor Poporului să ia unele acțiuni în legătură cu războiul pe care l-a început în Ucraina.