ONU estimează că populația lumii va atinge un maximum de 10,4 miliarde de persoane în 2080, după care va scădea până în 2100
ONU estimează că populația lumii va atinge un maximum de 10,4 miliarde de persoane în 2080, după care va scădea până în 2100. Este pentru prima dată când prognozează un declin în cursul acestui secol, scrie Financial Times.
ONU publică, o dată la doi ani, un raport privind proiecțiile legate de populația la nivel global. Dacă în ediția din 2022, organizația estima că vor fi 10,4 miliarde de oameni în 2080 și că acest număr se va menține până în 2100, în varianta de acum arată că populația va crește de la 8,2 miliarde, cât este estimată în prezent, până la 10,3 miliarde în 2080, după care va scădea la 10,2 miliarde în 2100.
Concluzia este că, dacă raportul din 2022 indica o creștere neîntreruptă a populației până la începutul secolului XXII, cel de anul acesta consemnează o scădere. Legat de Europa, documentul arată că populația va scădea cu 21% în 2100 față de 2020, fiind cel mai drastic declin de pe toate continentele.
„În unele țări, rata natalității este în prezent chiar mai scăzută decât s-a anticipat anterior și, de asemenea, asistăm la scăderi ușor mai rapide în unele regiuni unde rata fertilității este ridicată”, a declarat Li Junhua, subsecretar general pentru afaceri economice și sociale al ONU.
Directorul fondator al Centrului Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global din Viena a declarat că scăderea fertilității se datorează, probabil, schimbării priorităților generațiilor tinere, pentru care a avea copii este mai puțin important ca dimensiune a succesului decât a fost pentru generațiile anterioare.
Scăderea populației ar putea juca un rol pozitiv în atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea numărului de activități de pe urma cărora sunt generate emisii de dioxid de carbon, cum ar fi călătoriile cu avionul sau producerea de energie pe bază de combustibili fosili. De asemenea, o populație mai mică ar putea presupune și mai puține defrișări.