Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci ONG-uri de media critică…

Cinci ONG-uri de media critică decizia de a suspenda licența de emisie a postului TVC21: „Solicităm autorităților să renunțe la astfel de practici”

Foto: TVC21/ Facebook

În contextul deciziei Consiliului pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională (CPPIIN) de a suspenda licența de emisie a postului de televiziune TVC21, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de organizațiile cosemnatare, a publicat o declarație prin care reiterează îngrijorarea față de „existența și aplicarea acestui mecanism de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio, care este incompatibil cu standardele internaționale”.

Potrivit CJI, pârghiile juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale furnizorilor de servicii media în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale, prin hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

„În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească”, se subliniază în declarație.

Astfel, organizațiile semnatare accentuează că suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie „o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare”.

„Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în declarație.

În decembrie 2023, în procesul de elaborare și votare a noului mecanism juridic, autoritățile, potrivit CJI și celorlalte semnatare, „au sfidat transparența în procesul decizional, iar ulterior au ignorat apelurile de a revizui legislația propusă, în baza recomandărilor experților”.

„Solicităm autorităților să renunțe la astfel de practici”, au punctat organizațiile semnatare.

„Având în vedere că mecanismul juridic aplicat de CPPIIN contravine în mod vădit standardelor internaționale, precum și faptul că acesta creează precedente periculoase pentru democrație și statul de drept, cerem autorităților să revizuiască neîntârziat prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale”, se mai menționează în declarație.

Organizațiile care s-au alăturat declarației:

  • Centrul „Acces – Info”
  • Comitetul pentru Libertatea Presei 
  • Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Centrul de Resurse Juridice din Moldova 

Compania SA „Cotidian”, care deține postul de televiziune TVC21, a rămas fără acte permisive pentru 60 de zile. Decizia a fost luată pe 24 martie, de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Guvernului, procesul verbal fiind publicat pe 27 martie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că Consiliul a identificat o problemă de natură administrativă, care ține de acționarii companiei care dețin postul TV, și a cerut mai multă transparență privind structura de proprietate, aspect care este în vizorul Consilului.

Suspendarea este temporară, nu definitivă. Astfel, dacă în termen de 60 de zile postul cooperează cu Consiliul și furnizează informațiile cerute despre acționari, atunci TVC21 își va relua activitatea în regim normal.