Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-urile de media cer consilierului…

ONG-urile de media cer consilierului bășcanei și unui ex-deputat din Găgăuzia să-și ceară scuze pentru „presiuni și intimidări” la adresa presei

Colaj ZdG

Organizațiile neguvernamentale de media cer consilierului bașcanei Evghenia Guțul, Mihail Vlah, precum și ex-deputatului în adunarea populară a Găgăuziei Boris Novak să adopte „un comportament civilizat” în raport cu presa și să exprime scuze publice, după ce mai mulți jurnaliști din Găgăuzia au fost „supuși multiplelor presiuni și intimidări” de către cei doi. 

Potrivti unei declarații a ONG-urilor de media, la 15 februarie, în contextul desfășurării congresului deputaților și organelor reprezentative ale Găgăuziei, au fost raportate două cazuri alarmante, care relevă perpetuarea practicilor de intimidare a presei independente din regiune, considerată „incomodă” pentru actualii și foștii exponenți ai „legislativului” și „executivului” local.

Redacțiile Nokta.md și Laf.md, dar și reporterii acestor instituții media, care erau prezenți la eveniment, au devenit ținta atacurilor din partea ex-deputatului adunării populare a Găgăuziei Boris Novak. Fostul „legiuitor” local i-a îndemnat de la pupitru pe cei prezenți în sală să manifeste, prin aclamații, dispreț general față de reporteri, incitând publicul la ură și dușmănie față de jurnaliștii din Găgăuzia.

„Ei, originari din Găgăuzia, astăzi lucrează împotriva poporului găgăuz, astfel de oameni sunt numiți „trădători ai poporului găgăuz”. De aceea, mi-am amintit cum în armata noastră, când un subofițer era disprețuit, unul dintre cei care merg în fruntea coloanei îi îndemna pe ceilalțo (…) pentru a exprima disprețul comun. (n.r. Dispreț) pentru mass-media noastră autohtonă găgăuză, care lucrează împotriva Găgăuziei cu un scurt glas din partea publicului: „U-u-u.” Dispreț comun”, a scandat Novak.

Dmitri Constantinov, președintele adunării populare a Găgăuziei, și bașcana Evghenia Guțul, ambii acompaniindu-l pe scenă pe Boris Novak, i-au susținut discursul de ură prin aplauze și încuviințări nonverbale.

Într-un alt caz avut loc tot la 15 februarie, jurnalista Elena Celak a devenit și ea victima unui comportament inadecvat și intimidant din partea lui Mihail Vlah, consilier al bașcanei și responsabil de relația cu mass-media, potrivit ONG-urilor. Potrivit reporterei, cu puțin timp înainte de interacțiunea documentată video, consilierul bașcanei ar fi declarat că jurnalista va dispărea în curând: „Елена, скоро вас не будет!” ( „Elena, curând nu veți mai exista!”, din rusă, n.r.).

„Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență comportamentul inacceptabil al lui Boris Novak și Mihail Vlah,  îndreptat împotriva reprezentanților mass-media, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unei astfel de atitudini. Reamintim că acestea nu sunt singurele atacuri asupra jurnaliștilor incomozi din Găgăuzia din partea exponenților administrației. Pe parcursul ultimilor doi ani, Mihail Vlah a fost vizat în particular în alte două declarații similare (2023 și 2024).

Reamintim tuturor reprezentanților administrației locale din UTA Găgăuzia, în general, și, în particular, lui Mihail Vlah și Boris Novak, că potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală a activității mass-mediei sau intimidarea jurnalistului pentru critică atrage răspundere penală”, se arată în declarație.

În acest context, ONG-urile de media cere consilierului bașcanei Evghenia Guțul, Mihail Vlah, precum și ex-deputatului în adunarea populară a Găgăuziei Boris Novak:

–  Să adopte un comportament civilizat în raport cu presa;

–  Să se abțină pe viitor de la orice manifestare de intoleranță în raport cu jurnaliștii;

–  Să exprime scuze publice la adresa reporterilor și instituțiilor media prejudiciate prin conduita și discursul lor deviant și ostil.

Totodată, semnatarii cer organelor de drept ale R. Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a autorului declarațiilor ce constituie incitare la ură față de presă.

Declarația a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei și RISE Moldova.