OMS va ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția coronavirusului
O echipă de zece experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va merge în China la finalul lunii ianuarie pentru a ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția noului coronavirus, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Vizita echipei OMS reprezintă un subiect delicat pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru epidemia care a provocat peste 1,8 milioane de decese pe întreg globul.
China l-a condamnat săptămâna trecută la patru ani de închisoare pe jurnalistul Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan. Iar autorităţile nu pierd nicio ocazie să pună la îndoiLA un ală originea chineză a virusului, după ce iniţial au aruncat vina pe o piaţă din Wuhan unde erau vândute animale vii.
Deşi a reuşit să eradicheze practic boala de pe teritoriul său, Beijingul nu a reuşit să-l împiedice pe preşedintele SUA, Donald Trump, să acuze în mod regulat că a răspândit ”virusul chinez” pe planetă – şi chiar că l-ar fi lăsat să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul ţării în care a apărut virusul, la sfârşitul anului 2019.
Întârzierea cu care China a acceptat o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecţiei vor fi dificil de identificat de către cercetători.
„Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului”, a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva.
Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut. Media chineze evocă din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.
După ce vor ajunge în Beijing, experții internaționali vor trebui să urmeze o carantină de două săptămâni. Ei vor avea la dispoziţie trei până la patru săptămâni pentru anchetă.