Principală  —  IMPORTANTE   —   OMS raportează utilizarea excesivă pe…

OMS raportează utilizarea excesivă pe scară largă a antibioticelor la pacienții spitalizați cu COVID-19

Sursa foto: romaniatv.net

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că utilizarea excesivă a antibioticelor în timpul pandemiei de COVID-19 la nivel mondial ar putea contribui la răspândirea „tăcută” a rezistenței antimicrobiene.

OMS raportează că doar 8% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au avut co-infecții bacteriene care necesită antibiotice, trei din patru sau aproximativ 75% dintre pacienți au fost tratați cu antibiotice „pentru orice eventualitate”. Utilizarea antibioticelor a variat de la 33% pentru pacienții din Regiunea Pacificului de Vest, la 83% în Regiunile Mediteranei de Est și Africa. Între 2020 și 2022, prescripțiile au scăzut de-a lungul timpului în Europa și America, în timp ce au crescut în Africa.

Cea mai mare rată de utilizare a antibioticelor a fost observată în rândul pacienților cu COVID-19 sever sau critic, cu o medie globală de 81%. În cazurile ușoare sau moderate, a existat o variație considerabilă între regiuni, cea mai mare utilizare fiind în Regiunea Africană (79%).

OMS clasifică antibioticele conform clasificării AWARe (Acces, Watch, Reserve), în funcție de riscul de RAM. Studiul a constatat că antibioticele „Watch” cu potențial de rezistență mai mare au fost prescrise cel mai frecvent la nivel global.

„Când un pacient are nevoie de antibiotice, beneficiile depășesc adesea riscurile asociate cu efectele secundare sau rezistența la antibiotice. Cu toate acestea, atunci când nu sunt necesare, nu oferă niciun beneficiu în timp ce prezintă riscuri, iar utilizarea lor contribuie la apariția și răspândirea rezistenței antimicrobiene”, a declarat dr. Silvia Bertagnolio, șeful unității OMS pentru Supraveghere, Evidență și Consolidare a Laboratorului, Divizia pentru AMR.

„Aceste date necesită îmbunătățiri în utilizarea rațională a antibioticelor pentru a minimiza consecințele negative inutile pentru pacienți și populații”, a declarat reprezentarea OMS.