Principală  —  IMPORTANTE   —   Oleg Serebrian: cetățenii foarte vulnerabili…

Oleg Serebrian: cetățenii foarte vulnerabili din regiunea transnistreană ar putea fi transferați pe malul drept în situație de criză umanitară

Autoritățile examinează posibilitatea în care în cazul unei crize umanitare pe malul stâng al Nistrului, provocată de oprirea livrările de gaz rusesc, cetățenii foarte vulnerabili să fie transferați pe malul drept și asistați. Este vorba despre persoanele aflate în secții de terapie intensivă, oameni cu nevoi speciale și copii din aziluri, scrie NewsMaker. Precizarea a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul ediției din 16 decembrie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

Oleg Serebrian a declarat că, în cazul în care vor fi oprite livrările de gaz spre regiunea transnistreană, criza umanitară nu va apărea imediat, ci în decurs de „câteva săptămâni”, întrucât în stânga Nistrului există rezerve de cărbune, hidrocentrala electrică de la Dubăsari care poate acoperi din necesarul de energie electrică în zonă. Potrivit vicepremierului, acest lucru va permite autoritățile constituționale să-și ajusteze în timp ajutoarele și reacțiile.

Dar trebuie să fim pregătiți și pentru scenarii proaste și, în acest sens, starea de urgență ne ajută. (…) Mărfurile care sunt aduse, ajutoarele – de exemplu, alimentele, medicamente, combustibili, generatoare și așa mai departe – pot trece într-un regim preferențial spre regiune. Deci, crearea acestor coridoare verzi în așa fel încât lumea să fie ajutată. Sigur că noi ne dorim ca cetățenii să fie ajutați pe loc, să nu creăm premise pentru deplasări de populație, mișcări de pe malul drept pe malul stâng. Cum am spus și cu alte ocazii, noi examinăm posibilitatea ca anumite categorii de cetățeni foarte vulnerabili din partea stângă a Nistrului, în primul rând cei aflați în terapie intensivă, persoane cu handicap, copii din azil, să fie preluați în partea dreaptă și asistați, a spus el.

Vicepremierul Serebrian a menționat că autoritățile naționale au discutat cu partenerii externi – organizații guvernamentale internaționale, ONG-uri internaționale, misiuni diplomatice, Uniunea Europeană – despre necesitățile pentru locuitorii din regiunea transnistreană, în cazul unei crize.

La 1 ianuarie 2025, contractul care permite tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina, va expira, iar Kievul nu-l va prelungi în contextul invaziei Federației Ruse.