Oficiali de rang înalt din Israel, vizați de mandate de arestare, emise de Curtea Penală Internațională
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și fostul ministru al apărării din Israel, Yoav Gallant, sunt vizați de mandate de arestare emise joi, 21 noiembrie, de Curtea Penală Internațională. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, relatează agenția de presă Reuters.
În plus, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandat de arestare și pe numele liderului militar al grupării Hamas, Ibrahim Al-Masri. Conform CPI, există „motive rezonabile” să se creadă că premierul israelian și fostul ministru al apărării sunt „responsabili” pentru crime de război și „înfometare ca metodă de război”.
Totodată, Curtea Penală Internațională a precizat că există, totodată, motive să se creadă că au „privat în mod intenționat și cu bună știință” civilii din Gaza de hrană, apă, medicamente, combustibil, electricitate și provizii medicale.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și Gallant pot fi arestați dacă pun piciorul în unul dintre cele 124 de state membre ale CPI, acestea fiind obligate să facă acest lucru.
Hotărârea a fost luată după ce procurorul CPI, Karim Khan, a anunțat, în luna mai, că solicită mandate de arestare pentru presupuse crime legate de atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 și de răspunsul militar israelian în Gaza.
CPI a transmis că nu este necesară acceptarea de către Israel a jurisdicției instanței. Israelul a respins jurisdicția Curții de la Haga și neagă crimele de război din Gaza. Ba mai mult, a anunțat în luna august l-a ucis pe Al-Masri, cunoscut și sub numele de Mohammed Deif, într-un raid aerian, însă Hamas nu a confirmat și nici nu a infirmat acest lucru.
Războiul din Orientul Mijlociu a ajuns în a 412-a zi.