Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Occidentul cere armistițiu între Israel…

Occidentul cere armistițiu între Israel și Hezbollah: Libanul, dispus să negocieze

Foto: REUTERS/Ali Hashisho/

SUA, Franța și alte state aliate au cerut un armistițiu de 21 de zile pentru încetarea focului a granița israeliano-libaneză, „pentru a deschide poarta spre diplomație”. Statele fac apel la toate părțile, inclusiv guvernele Israelului și Libanului, să aprobe de urgență încetarea temporară a focului, potrivit unei declarații făcute joi, 26 septembrie, scrie DW.

Reuters, citând un oficial american, a raportat că încetarea focului propusă de Statele Unite și aliații săi ar putea fi folosită pentru a stabili pacea permanentă în regiune, inclusiv în Fâșia Gaza.

Maib lansează un nou lot de obligațiuni corporative din cadrul programului doi (P)

The New York Times, citând oficiali americani anonimi, scrie că Israelul și Libanul au sprijinit inițiativa de negocieri și ar putea fi de acord cu propunerea aliaților occidentali în următoarele 48 de ore.

Potrivit Politico, administrația prezidențială a SUA lucrează la un acord cu Franța și țările arabe. Documentul a fost discutat în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor unite (ONU).

Casa Albă a declarat că acordul este susținut și de Germania, Australia, Canada, Arabia Saudită și Qatar.

Potrivit rapoartelor, încetarea focului propusă de SUA și aliați s-ar extinde până la așa-numita „linie albastră”, granița israeliano-libaneză stabilită de Națiunile Unite în 2000, scrie DW.

Pe 23 septembrie, autoritățile israeliene au anunțat începerea unei operațiuni militare în Liban pentru a distruge mișcarea radicală islamică Hezbollah și pentru a permite celor 60 000 de locuitori evacuați din nordul Israelului să se întoarcă la casele lor.

Începând cu 24 septembrie, peste jumătate de milion de oameni din Liban și-au părăsit casele din cauza atacurilor israeliene.

Ministerul libanez al Sănătății a raportat 569 de persoane ucise și peste 1800 rănite.