Principală  —  IMPORTANTE   —   Oamenii din spatele pretendenților la…

Oamenii din spatele pretendenților la funcția de președinte: averi, controverse și afilieri politice

Sursa foto: Colaj ZdG

Foști miniștri, avocați sau ex-parlamentari se regăsesc printre conducătorii grupurilor de inițiativă ale celor 13 candidați care luptă pentru fotoliul de președinte al R. Moldova. În timp ce unii s-au „remarcat” prin traseism politic sau prin decizii în baza cărora statul a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), alții sunt mai puțin cunoscuți în spațiul public.

Ce îi leagă pe Ion Chicu și conducătoarea grupului său de inițiativă

Liliana Iaconi, conducătoarea grupului de inițiativă al candidatului Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) la alegerile prezidențiale, Ion Chicu, ocupă în prezent funcția de secretară generală a formațiunii politice. 

Sursa foto: agora.md

În 2019, în perioada când Ion Chicu deținea fotoliul de prim-ministru, Iaconi activa în calitate de secretară generală a Guvernului. Ziarul de Gardă a scris atunci, citând surse din cadrul Ministerului Finanțelor, că Ion Chicu și Liliana Iaconi ar fi cumetri. Liliana Iaconi a declarat anterior pentru ZdG că nu comentează astfel de informații. La rândul său, fostul premier Ion Chicu nu a negat informația, însă a precizat că nu relația de afinitate ar fi stat la baza numirii Lilianei Iaconi în funcția de secretară generală a Executivului. Din 2012 până în 2019, conducătoarea grupului de inițiativă al candidatului PDCM a fost șefă de direcție în cadrul Ministerului Finanțelor.

Distincții din partea Patriarhiei Ortodoxe Ruse și obligația de a întoarce statului 34 de mii de lei

Victor Țvircun este conducătorul grupului de inițiativă al candidatului Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo.

Sursa foto: IPN

Istoric de profesie, în septembrie 2001 – mai 2005, Țvircun a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Turcia, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Statul Kuwait, Statul Qatar, Republica Liban, Regatul Arabiei Saudite și Sultanatul Oman. A fost și ministru al Educației și Tineretului în guvernul comunist condus de Vasile Tarlev, funcție pe care o deține până în 2008. 

În timpul mandatului de ministru, Ţvircun a făcut „ordine” în sistemul preuniversitar. A început de la demiterea directorilor de instituţii, cu motiv sau fără. O parte a celor eliberaţi din funcţii susţineau că înainte de a fi demişi, au fost chemaţi la fostul ministru care le-a sugerat că fotoliul de director costă, și nu puţin. Astfel, bugetul de stat din acea perioadă a fost golit de sute de mii de lei. Banii au fost cheltuiţi pentru plata daunelor morale şi a salariilor directorilor de instituţii preuniversitare (mai mult de 10 persoane) demişi ilegal de către Țvircun, scrie moldova.org.

Potrivit anticoruptie.md, Victor Țvircun a fost obligat să întoarcă statului 34 de mii de lei  printr-o hotărâre irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 2012, după ce statul a pierdut 3000 de euro în cauza Cazacu contra Moldovei. Tot Țvircun a fost obligat de CSJ să plătească peste 6000 de lei pentru dosarul Lazo contra Moldovei, CtEDO stabilind  despăgubiri de 400 de euro. 

De-a lungul timpului, fostul ministru al Educației și Tineretului în guvernul Tarlev a primit mai multe distincții, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Ruse. Astfel, în 2005 este decorat cu ordinul „Gloria Muncii” și Ordinul Patriarhiei Ortodoxe Ruse „Sfântul Vladimir”, gradul III. În 2007 i se oferă Ordinul Patriarhiei Ortodoxe Ruse „Cuviosul Serghei Radonejskii”, gr.III, iar în 2012 i se conferă Ordinul de Onoare.

În 2021 era demis din funcția de director executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova

Iurie Chiorescu – conducătorul grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatei la alegerile prezidențiale Natalia Morari, a fost deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în perioada 2011-2014, făcând parte din Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană. 

Sursa foto: agora.md

O perioadă a fost parlamentar neafiliat, iar în 2017 a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM) controlat de Vladimir Plahotniuc (în prezent, transformat în PSDE). Chiorescu a ocupat poziția 32 în lista Partidului Democrat pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, însă nu a reușit să obțină un loc în Legislativ. 

În martie 2019 a fost numit în calitate de director executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), funcție pe care o deține până în septembrie 2021, fiind demis de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

A participat la protestele împotriva PDM-ului lui Plahotniuc

Liviu Vovc – conducătorul grupului de inițiativă al candidatului Blocului Electoral „ÎMPREUNĂ” la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu, este secretarul general al Platformei DA din iulie 2022. 

Sursa foto: IPN

Până a adera la Platforma DA, a fost timp de câteva luni angajat al unei companii de construcţii („Luvitan-Grup” SRL).

La parlamentarele din 2019, Vovc a candidat pe listele blocului „ACUM” și a obținut un fotoliu de deputat. Acesta a participat la protestele masive din perioada 2016-2019, care urmau să răstoarne guvernarea democrată din scena politică de la Chișinău.

Este fondatorul unei asociații sportive care este înregistrată în Canada

Anatolie Zlotea – conducătorul grupului de inițiativă al candidatului Tudor Ulianovschi, este fondatorul Asociației Sportive FC Moldova, înregistrată în mai 2009 în Montréal, Canada, acolo unde Ulianovschi a locuit o perioadă. Este și fondatorul unei companii în Canada. În 2023 a candidat la funcția de director al Agenției de Investiții din Moldova, după ce a activat câteva luni în cadrul instituției în 2019. 

Sursa: Captură foto viza.md

În perioada 2004-2006 a fost director adjunct al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Ministerului Justiției.

„Mâna dreaptă” a lui Renato Usatîi

Elena Grițco – conducătoarea grupului de inițiativă al candidatului Partidului Politic „Partidul Nostru” la prezidențialele din octombrie, este președinta fundației „Moldova Noastră”, redenumită astfel din fundația „Renato Usatîi”. Grițco indică în ultima sa declarație de avere venituri salariale în valoare de 22 500 de lei din partea fundației. În 2022 aceasta a primit în calitate de donație un apartament de 82 de metri pătrați, ce ar valora 245 823 de lei.

Sursa foto: balti.md

Între 2009-2014 a exercitat funcția de şefă a Direcţiei organizaţii necomerciale de la Ministerul Justiţiei. În 2015 obține primul mandat de consilieră în Consiliul Municipal Bălți, iar în noiembrie 2023 – cel de-al doilea mandat.

A fost asistenta unui fost deputat socialist

Adela Guțu – conducătoarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatei la alegerile prezidențiale Irina Vlah, este licențiată în drept. Nu există multe informații publice despre aceasta, însă, conform informațiilor publicate pe pagina sa de Facebook, anterior a activat în calitate de directoare a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Fălești și în cadrul Parlamentului R. Moldova.

Sursa foto: Adela Guțu/ Facebook

Solicitată de Ziarul de Gardă, Adela Guțu a menționat că în perioada 2015-2017 a fost asistenta fostului deputat  socialist Oleg Savva.

A deținut funcția de șefă a cabinetului unui fost ministru al Sănătății

Rodica Gramma – conducătoarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) la alegerile prezidențiale, Igor Munteanu, este unul dintre vicepreședinții formațiunii politice. 

Rodica Gramma este absolventă a Facultății de Medicină a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și doctor în filosofie. Între anii 2007-2008 a exercitat funcția de șefă a cabinetului fostului ministru al Sănătății, Ion Ababii. Din 2007 până în 2009 a fost membră a Delegației Oficiale a R. Moldova la Biroul Executiv al OMS din Geneva, iar din 2010 până în 2022 a fost reprezentanta R. Moldova la Comitetul de Bioetică (DH-BIO) al Consiliului Europei de la Strasbourg, conform datelor publicate pe site-ul CUB.

Între 2015 și 2020 a furnizat consultanță și expertiză în domeniul dreptului la sănătate Oficiului Avocatului Poporului din R. Moldova.

A reprezentat Guvernul la Curtea Constituțională în dosarul „Șor”

Eduard Digore – conducătorul grupului de inițiativă al candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, este avocat de profesie. 

Sursa foto: avvocato.md

Împreună cu soția lui, Corina Digore, a înființat în 2001 Biroul asociat de avocați „Digore & Partners”. Eduard Digore este membru al Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) și membru al Baroului de Avocați din Chișinău. Timp de trei ani, din 2000 până în 2003, este  lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din țară.

Digore a fost unul dintre avocații care au reprezentat cetățenii moldoveni din diasporă care nu au putut vota la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 din cauza epuizării buletinelor de vot. În 2023 el a fost unul dintre avocații care au reprezentat Guvernul la Curtea Constituțională (CC) în dosarul verificării constituționalității fostului partid politic „Șor”. Înalta Curte a admis atunci sesizarea Executivului, iar în rezultat, partidul „Șor” a fost scos în afara legii.

Avocat, lector și fost consultant al Primăriei Chișinău în anii  ‘90

Oleg Chicu – conducătorul grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Alexandru Arseni la alegerile prezidențiale din octombrie, este avocat de profesie și doctor în drept.

Sursa foto: Oleg Chicu/ Facebook

În perioada 1992-1996 a activat în calitate de membru și vicepreşedinte al organizației neguvernamentale „Schimbul European de Tineret”. În 1997 devine consultant juridic la Primăria municipiului Chișinău, funcție pe care o deține până în 1999. Oleg Chicu este în prezent și lector universitar în cadrul Universității de Stat din Moldova.

Directorul unei societăți comerciale

Alexandr Baicev – conducătorul grupului de inițiativă al candidatului Partidului pentru Viitorul Moldovei la alegerile prezidențiale, Vasile Tarlev, deține în prezent funcția de director general al Societății cu Răspundere Limitată „Online Broker de Asigurare”.  Firma a fost fondată în 2010 de către conducătorul grupului de inițiativă și soția acestuia. 

Sursa foto: rca.md

Grupul de inițiativă este un grup constituit din cetățeni cu drept de vot pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la o funcție electivă. 

Doi candidați la funcția de președinte, Victoria Furtună și Andrei Năstase, s-au inclus pe ei drept conducători ai grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor.

O promotoare a falsurilor propagandei ruse în R. Moldova

Victoria Furtună a exercitat funcția de procuroare în perioada 2016 – martie 2024. Anterior, a activat la Procuratura sectorului Botanica din Chişinău. 

Sursa foto: IPN

În lista publicată de Comisia Electorală Centrală (CEC), care se referă la grupurile de inițiativă, sunt indicate contactele unuia dintre avocații Victoriei Furtună, și nu ale conducătoarei grupului de inițiativă. Solicitat de Ziarul de Gardă, Victor Coda a declarat că și-a delegat „niște atribuții juridice”.

„(…) Conducător al grupului de inițiativă este doamna Victoria Furtună, eu doar mi-am delegat niște atribuții juridice, fiindcă sunt procedee juridice pe care unii poate nu le cunosc și eu trebuie să le explic oamenilor care sunt prevederile legale în domeniu”, susține avocatul.

Aceasta a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, când s-a ocupat de gestionarea dosarului penal pe numele lui Iurie Chirinciuc, pe atunci ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar ulterior, şi de dosarul penal al fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În ziua când anunța într-o postare pe Facebook că pleacă din sistem, Furtună a acuzat instituțiile publice ale statului că ar fi fabricat și diseminat „informații false” împotriva „judecătorilor neloiali guvernării”, însă fără a oferi dovezi. ZdG a scris anterior că dosarele de rezonanţă gestionate de Victoria Furtună au mers cot la cot cu prosperitatea în familia fostei acuzatoare de stat. În anul 2017, Furtună şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei – de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. 

Furtună a devenit vocală în ultimele luni, iar unele dintre postările sale sunt distribuite de canale ce dezinformează, care obișnuiesc să promoveze falsurile propagandei ruse și politicieni/forțe politice sprijinite de regimul de la Kremlin, conform Stopfals.md.

Conducătorul grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea sa

Până a intra în politică, Andrei Năstase a fost procuror, iar ulterior, vicedirector la compania „Air Moldova”. În 2002 devine avocat.

Sursa foto: IPN

Pe arena politică din R. Moldova își face apariția în 2015, după înființarea, alături de foști funcționari publici și jurnaliști, a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA). Pe 13 decembrie 2015 este ales în funcția de președinte al formațiunii politice. Platforma DA a organizat manifestații de amploare împotriva regimului Plahotniuc. 

În 2016 și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al R. Moldova, dar, la scurt timp, a renunțat în favoarea Maiei Sandu. În urma alegerilor locale din 2018, câștigă fotoliul de primar al municipiului Chișinău după ce îl devansează pe contracandidatul său, fostul socialist Ion Ceban, însă, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție invalidează alegerile. Argumentul de bază al instanțelor a fost un video plasat de Năstase pe pagina sa de facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. 

În februarie 2019 este ales deputat pe listele blocului „ACUM”, funcție pe care o exercită timp de câteva luni, devenind ulterior viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în cadrul Guvernului condus de Maia Sandu. Din octombrie 2019 până în noiembrie 2023 a exercitat funcția de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

În iunie 2018, ZdG a scris că Năstase locuia într-un imobil din orașul Codru, mun. Chişinău. În acea perioadă, imobilul valora 2,23 milioane de lei, fiind dat în exploatare în 2014. În 2018 casa era înregistrată pe numele mamei sale, Ana.