Principală  —  Ştiri   —   O sancțiune de peste 33…

O sancțiune de peste 33 de milioane de lei, aplicată companiei Moldovatransgaz de către ANRE. Fostul operator al sistemului de transport al gazelor anunță că va contesta decizia

Sursa: Moldovatransgaz SRL/Facebook

UPDATE 17:10 Într-un comunicat de presă publicat, SRL „Moldovatransgaz” și-a exprimat dezacordul cu privire la hotărârea ANRE. Compania anunță că va întreprinde măsurile „ce se impun” pentru contestarea acesteia, în modul și în termenul stabilit de legislația în vigoare.

Știrea inițială:

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aplicat vineri, 15 septembrie, o sancțiune financiară în privința operatorului sistemului de transport al gazelor naturale (OST) S.R.L. „Moldovatransgaz” în valoare de 33 996 456 de lei.

Conform hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE, banii urmează a fie transferați în bugetul de stat.  

Sancțiunea a fost aplicată pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței Moldovatransgaz în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfășoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale.

Cerința privind asigurarea separării și independenței OST al gazelor naturale este prevăzută atât de prevederile Legii cu privire la gazele naturale, cât și de Pachetul Energetic III, nerespectarea căreia atrage după sine aplicarea sancțiunii financiare stipulate în art. 113 alin. (3) lit. b) al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

Pe 4 septembrie 2023, Ministerul Energiei al R. Moldova anunța că Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.

Conform instituției, semnarea a fost posibilă în urma modificării legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent.

Astfel, SRL „Vestmoldtransgaz” a obținut, din data de 19 septembrie 2023, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul R. Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.