Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „O rețea vastă de trafic…

„O rețea vastă de trafic de persoane.” Rusia recrutează în mod fraudulos străini din cele mai sărace țări pentru a-i trimite la război vs Soarta lucrătorilor migranți care au ajuns în Rusia în mod legal

În timpul „raidurilor asupra migranților” din Rusia, forțele de ordine au detectat peste 30 de mii de străini care au obținut cetățenia rusă, dar nu sunt la evidența militară. Declarația îi aparține șefului Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Alexandr Bastrîkin. Acesta a remarcat că „aproximativ zece mii dintre cei reținuți” au fost trimiși la războiul din Ucraina și a numit raidurile o „găselniță” a politicii de migrație a Rusiei,  care promovează mai degrabă recrutarea militară, nu lupta împotriva migrației ilegale, scrie Novaia gazeta Europe.

Activiștii pentru drepturile omului au început din vara anului 2023 să înregistreze raiduri în masă la potențialele locuri de muncă, de studiu și de trai ale persoanelor cu cetățenie rusă dobândită. În special, au fost difuzate reportaje despre raidurile realizate la centrul de sortare „Wildberries” din orașul Elektrostal de lângă Moscova și la o pensiune din orașul Domodedovo, unde locuiesc angajați ai companiei „AUTO-EURO”.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului de la organizația „Memorial”, ofițerii serviciilor de migrație și poliția militară au efectuat în mai multe regiuni raiduri comune la restaurante, cafenele, șantiere de construcții și piețe. Potrivit „cetățenilor noi ai Rusiei” reținuți, care s-au adresat după ajutor către apărătorii pentru drepturile omului și jurnaliști, aceștia au fost duși în mod organizat la birourile de înrolare militară și apoi trimiși în unitățile militare fără a trece măcar un examen medical. În plus, s-au întețit inspecțiile și raidurile în moschei:

au fost verificate documentele vizitatorilor, i-au reținut pe cei care nu aveau înregistrare militară în pașaport și le-au emis imediat citații către centrele de înrolare militară.

În timpul raidului la o moschee din Kotelniki, organizat pe 20 octombrie 2023 de către ofițerii Serviciului de migrație împreună cu OMON în regiunea Moscova, Mamut Useinov, un tătar din Crimeea, a fost printre cei reținuți. Acesta a obținut cetățenia rusă în 2014, a locuit și a lucrat la Moscova și a fost participant la emisiunea «Перепой звезду!» de la Pervîi Kanal.

Potrivit lui Mamut Useinov, care s-a adresat după ce a fost în detenție către mass-media, acestuia, dar și altor zeci de musulmani reținuți li s-a propus „fie să semneze un contract cu Ministerul Apărării și să meargă în Ucraina, fie să meargă la închisoare”. Useinov a refuzat să semneze un contract, iar apoi a fost dus cu forța la unitatea militară nr. 19612 (Divizia a 4-a de tancuri, decorată cu Ordinul Lenin) pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.

„Judecătorii spun: «Aveți dreptul să încheiați un contract»”

Cu toate acestea, nu doar noii cetățeni ruși sunt supuși recrutării forțate în timpul raidurilor asupra migranților, ci și alți străini – de exemplu, muncitorii  migranți care au încălcat regimul de ședere în țară (viză expirată, lipsa înregistrării, patenta de muncă expirată etc.).

În octombrie 2023 au intrat în vigoare modificările Legii privind cetățenia Federației Ruse, care prevăd un regim simplificat de obținere a cetățeniei ruse pentru migranții din țările fostei URSS în cazul în care aceștia încheie un contract cu Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Aceste modificări, împreună cu înăsprirea politicii antimigrație, au devenit o altă modalitate eficientă de recrutare în armata rusă. Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, în primul trimestru al acestui an, „numărul cetățenilor străini deținuți în instituții speciale care fac obiectul expulzării administrative, deportării sau readmisiei s-a dublat (de la 3426 la 6881)”.

Pentru comparație, potrivit Civic Assistance, în 2021, în centrele de detenție temporară pentru cetățeni străini din Rusia se aflau 1221 de persoane. Acestea sunt centre de deportare în care străinii sunt reținuți prin hotărâre judecătorească până când sunt deportați în țara lor de origine. Condițiile din aceste centre sunt apropiate de cele din închisori și oamenii pot sta acolo de la câteva luni până la câțiva ani.

Reținerea cetățenilor străini de către polițiști la Aeroportul Vnukovo. Fotografie: Alamy / Vida Press

Înainte de începerea războiului, după anumite modificări ale Codului Federației Ruse privind infracțiunile administrative, instanțele eliberau adesea persoanele, înlocuind șederea lor în centrele de deportare cu amenzi administrative. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, situația s-a schimbat dramatic în toamna anului trecut, odată cu adoptarea amendamentelor legislative privind cetățenia. Raidurile pentru identificarea migranților care au încălcat regimul de ședere în Rusia (cele mai frecvente încălcări sunt lipsa înregistrării și patentele de muncă expirate) au devenit mai frecvente, iar instanțele au început să emită în mod activ ordine de expulzare și să plaseze contravenienții în centrele de detenție temporară pentru cetățeni străini.

La începutul lunii iunie, în timpul raidurilor de identificare a persoanelor care au încălcat legislația privind migrația, la Moscova, pentru prima dată a fost utilizat pe scară largă sistemul automatizat de stat de analiză video „Sfera”. Acesta este constituit dintr-o rețea de camere video inteligente, cu funcție de recunoaștere facială, instalate în metroul din Moscova.

Potrivit avocaților din cadrul organizațiilor pentru drepturile omului ce oferă asistență cetățenilor străini, marea majoritate a migranților reținuți au fost arestați de polițiști anume în metrou.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că migranții au fost reținuți în metrou cu ajutorul unui sistem de recunoaștere facială, folosind fotografii din baza de date a serviciului de migrație, care au fost transmise ofițerilor de poliție.

Punct de mobilizare în vederea efectuării serviciului militar pe digul din Sankt Petersburg. Foto: Dmitri Țîganov

Avocatul unei organizații pentru apărarea drepturilor omului a declarat pentru novayagazeta.eu că „sistemul «Sfera» este conceput pentru a găsi persoanele căutate în legătură cu suspiciunea privind comiterea unor infracțiuni. Este ilegal să se utilizeze Sfera pentru a reține alte categorii de cetățeni, inclusiv străini, care nu au comis nicio infracțiune și nu se află pe lista persoanelor căutate de poliție.”

Avocații care au asistat migranții reținuți în timpul raidurilor din iunie sunt de părere că aceste evenimente au fost organizate, printre altele, pentru a testa sistemul de recunoaștere facială pe scară largă, în vederea altor rețineri în masă.

„Faza activă a raidurilor s-a încheiat atunci când centrele de detenție temporară pentru cetățeni străini erau pline”, a explicat unul dintre avocați pentru novayagazeta.eu. „Pe toți acei care nu au încăput în aceste centre instanțele i-au amendat și i-au eliberat, dar asta nu va dura mult. Se pare că Sfera va fi acum implicată în toate evenimentele de acest gen, astfel încât cei eliberați astăzi sunt candidați pentru a nimeri mâine în aceste centre.”

Activista pentru drepturile omului, Svetlana Gannușkina, a făcut o legătură directă între raidurile din iunie și declarația lui Bastrîkin. Pe 4 iunie, șeful Comitetului de anchetă a anunțat o creștere fără precedent a infracțiunilor ce se presupune că au fost comise de migranți și a îndemnat la o luptă activă împotriva imigranților ilegali, la consolidarea controlului „asupra fluxurilor de migranți” și la continuarea raidurilor.

„Prin aceste raiduri, pe de o parte, autoritățile satisfac cererea societății, mai ales după atacul terorist de la Centrul «Crocus»”, a explicat un avocat care apără migranții. „Pe de altă parte, aceste evenimente speciale facilitează recrutarea militară în masă. Din toamna anului trecut, recrutorii operează în mod deschis în toate centrele de deportare, propunându-le migranților să semneze un contract cu Ministerul Apărării și să obțină cetățenia rusă. Aceasta este o alternativă foarte tentantă pentru cei care se confruntă cu deportarea și cu interdicția multianuală de a intra în Rusia. În plus, eu însumi sunt martor la faptul că până și judecătorii ruși care examinează cazuri administrative împotriva migranților   încep audierile spunând-le că au dreptul să încheie un contract pentru serviciul militar în armata rusă.”

Lucrători migranți pe străzile din Sankt Petersburg. Foto: Dmitri Țîganov

Rusia recrutează imigranți ilegali

O altă modalitate de completare a rândurilor armatei ruse nu este lupta autorităților ruse împotriva migrației ilegale, ci dimpotrivă, intensificarea acesteia.

De exemplu, la consulatele rusești din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și regiunea Asia-Pacific au fost înființate centre de recrutare pentru a atrage în Rusia migranți din cele mai sărace țări ale lumii. Acestor oameni li se promit locuri de muncă bine plătite în orașele centrale ale Rusiei, li se acordă cu ușurință vize de vizitator și de turist, li se achită zboruri costisitoare către Rusia și, în consecință, aceștia ajung în armata rusă.

În ultima perioadă, cetățeni ai țărilor din aceste regiuni s-au pomenit în captivitate în Ucraina din ce în ce mai des. Judecând după mărturiile prizonierilor de război (înregistrări video ale interogatoriilor acestora au fost postate de Direcția principală de informații a Ucrainei) și după  declarațiile Ministerelor de Externe ale unor țări prietenoase Rusiei, precum Cuba, India și Nepal, Ministerul rus al Apărării și Ministerul de Externe efectuează tacit recrutări pe scară largă pentru războiul din Ucraina în cele mai sărace țări ale lumii – din Venezuela până în Afganistan, din Congo până în Siria.

Astfel, în septembrie 2023, Ministerul de Externe din Cuba a emis o declarație în care a descris neutralizarea de către Ministerul cubanez de Interne a „unei vaste rețele de trafic de persoane care opera din Rusia cu scopul de a încorpora cetățeni cubanezi care trăiesc în Rusia și chiar cetățeni care trăiesc în Cuba în forțele armate ale Federației Ruse implicate în operațiuni militare în Ucraina. Tentativele de acest tip au fost neutralizate și au fost inițiate proceduri penale împotriva celor implicați…”

Fotografie de arhivă a unui migrant reținut. Fotografie: Ilia Naimușin / Reuters / Scanpix / LETA

În decembrie 2023, Ministerul de Externe din Nepal a cerut autorităților ruse să nu mai recruteze nepalezi pentru războiul din Ucraina. Ministrul de Externe al Nepalului, Prakash Saud, a declarat pentru Associated Press că autoritățile nepaleze au cerut Rusiei

„să înceteze imediat recrutarea de cetățeni nepalezi în armata sa, să-i returneze imediat pe cei care sunt deja în armată, să returneze acasă trupurile celor uciși, să ofere îngrijiri medicale și să-i returneze pe cei răniți în lupte.”

În total, potrivit lui Prakash Saud, rușii au recrutat cel puțin 200 de nepalezi, dintre care cel puțin 14 au murit, iar cinci au ajuns în captivitatea ucraineană. De asemenea, autoritățile nepaleze i-au cerut Rusiei să plătească despăgubiri familiilor victimelor și să depună eforturi pentru eliberarea prizonierilor.

În martie, în urma decesului unui cetățean indian, Mohammed Afsan, în vârstă de 30 de ani, pe linia frontului din Ucraina, Biroul central de investigații din această țară a deconspirat o rețea extinsă de recrutare a indienilor pentru războiul din Ucraina. Operațiunile de reținere a persoanelor suspectate de trafic de persoane și de recrutare militară ilegală sub pretextul că ar lucra și ar studia în Rusia au avut loc în șapte orașe mari din India. Structurile indiene de aplicare a legii au inițiat proceduri penale împotriva câtorva zeci de angajați ai agențiilor de consultanță în materie de vize, care oferă servicii cetățenilor indieni în vederea obținerii vizelor rusești de vizitator și de turist.

În plus, autoritățile indiene i-au cerut Rusiei să faciliteze întoarcerea imediată în țară a cel puțin 20 de cetățeni indieni care au încheiat contracte cu armata rusă.


Combatanți străini capturați de trupele ucrainene în timpul luptelor din zona de război, la o conferință de presă de la Kiev, Ucraina, 15 martie 2024. Fotografie: Sergey Dolzhenko / EPA-EFE

În total, conform calculelor făcute în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”, care se bazează pe datele Ministerului ucrainean al Apărării și ale Direcției principale de informații din Ucraina, doar anul trecut, autoritățile ruse ar fi recrutat până la 15 mii de mercenari străini din cele mai sărace țări, sub aparență  de turiști și lucrători migranți.

Adaptare de Olga BULAT