Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O profesoară din stânga Nistrului,…

O profesoară din stânga Nistrului, despre problema transnistreană: „Ruptură totală? Și pe noi, cui să ne lăsați? Mulți spun asta și mă doare sufletul”

Ala Mîrza-Turbal este o profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Evrika”, singurul liceu cu predare în limba română din Rîbnița, pe malul stâng al Nistrului. Într-un interviu pentru ZdG aceasta a spus care sunt condițiile în care, după părerea ei, o reintegrare a regiunii transnistrene în R. Moldova ar fi posibilă.

Femeia spune că o „doare sufletul” atunci când aude despre o ruptură totală dintre aceste regiuni și că o reintegrare ar fi posibilă doar dacă situația din dreapta Nistrului se va îmbunătăți.

„Ruptură totală? Și pe noi, cui să ne lăsați? Mulți spun asta și mă doare sufletul… Va fi posibilă reintegrarea doar dacă situația economică, salariile oamenilor din dreapta Nistrului vor fi mai bune, dacă medicina va fi mai dezvoltată, dacă agricultura va fi susținută mai mult de stat etc. De fapt, deja am și auzit fraze de tipul: „Dincolo (de vamă), și medicii au salarii mai mari, si profesorii, dar aici… Păcat că nu toți pot să găsească de lucru peste Nistru, în Rezina”, explică profesoara.

Fiind întrebată despre cum a schimbat războiul provocat de Rusia în Ucraina percepția locuitorilor din zona transnistreană despre R. Moldova, reintegrare și limba română, aceasta a spus că părerile sunt împărțite.

 „Sunt multe de spus, dar vă răspund doar atât: Se organizează cursuri de studiere a limbii române, pentru maturi, în baza liceului nostru, și avem mulți doritori. Acum sunt două grupuri a câte 25 de persoane. Pentru lunile de toamnă, mai avem vreo sută de oameni înscriși pe listă. Încercăm să facem față cerințelor. Sunt însă și mulți oameni care strigă (am auzit chiar în plină stradă) cuvinte indecente împotriva ucrainenilor, care desenează Z pe automobile și pun în saloanele mașinilor tricolorul Rusiei. Cu regret”, zice Ala Mîrza-Turbal.

Potrivit profesoarei, în regiunea transnistreană limba română este vorbită mai mult în liceu, în oraș – mai puțin. „O vorbesc oamenii din Mocra, Ofatinți, Molochiș, Butuceni, Jura, Mihailovca și alte localități, însă e o limbă cu multe rusisme. Greu le vine elevilor din sate să învețe la noi, dar ne bucurăm că vin, că vor să studieze”, menționează femeia.

Născută la 21 iulie 1959, în satul Abaclia, raionul Basarabeasca, Ala Mîrza-Turbal a fost în perioada sovietică profesoară de limba și literatura română la școala medie Sadaclia din raionul Basarabeasca, iar din 1990 este profesoară de limba și literatura română la Școala Medie Moldovenească nr. 12, care a devenit Liceul Teoretic „Evrica”, or. Râbnița, stânga Nistrului. A publicat două cărți și mai multe antologii, fiind premiată la mai multe concursuri naționale și internaționale de poezie. Deține Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de „Cavaler”, conferit prin Decretul Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis în 2019 și Medalia „Mihai Eminescu”, conferită prin Decretul Președintelui R. Moldova, în 2012.