Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   O nouă zi de protest…

O nouă zi de protest și negocieri a agricultorilor cu executivul. Fermierii au programate ședințe cu ministrul Finanțelor și premierul Ion Chicu

Fermierii continuă protestul în sudul capitalei. Alte zeci de tractoare cu agricultori sunt așteptate să li se alăture, iar în același timp, negocierile acestora cu autoritățile statului continuă. La ora 10.00 urmează ca agricultorii și grupul parlamentar de lucru să se întâlnească cu ministrul finanțelor, iar după masă, o întrevedere urmează să aibă loc cu premierul Ion Chicu.

Agricultorii protestează încă de săptămâna trecută declarându-se nemulțumiți de soluțiile propuse de guvernare pentru eliminarea efectelor secetei din acest an.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia cer declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii se declară nemulțumiți de această sumă și cer 3000 de lei.