O nouă inițiativă PSRM. Socialiștii vor să schimbe data sărbătoririi Zilei Europei din 9 mai pe 8 mai
Un grup de deputați PSRM au venit cu o nouă inițiativă legislativă. De această dată, socialiștii propun schimbarea date de sărbătorire a Zilei Europei. Potrivit proiectului care va fi examinat astăzi de Comisia Juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului, aceasta urmează a fi sărbătorită la 8 mai, față de 9 mai cum prevede legislația în vigoare.
În argumentarea inițiativei, deputații socialiștii spun că 9 mai este o zi de mare semnificație pentru moldoveni și că reprezintă „o tradiție istorică de peste șapte decenii, în scopul evitării confuziilor de către cetățeni, se prezintă mai oportun efectuarea delimitării prin strămutarea sărbătorii „Ziua Europei” pentru o altă dată”.
„Având în vedere faptul că strămoșii majorității cetățenilor Republicii Moldova au avut de suferit pe seama evenimentelor odioase produse în acea perioadă, ziua dedicată comemorării evenimentelor produse pe timpul celui de-al doilea Război Mondial, comportă un rol deosebit în societate. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldați și-au dat viața pentru lupta cu agresorii. Menționăm, că este de neconceput rezumarea cifrelor enunțate la o simplă statistică, în primul rând fiind vorba de zeci de mii de suflete, destine, planuri de viitor și speranțe înăbușite de negura războiului. Astfel, data de 9 mai de-a lungul a peste șapte decenii se asociază în inimile oamenilor cu Victoria împotriva represiunilor naziste, produse în perioada celui de-al doilea Război Mondial”, se arată în inișiativă.
Instituirea la 9 mai a Zilei Europei a fost decisă de Parlament în 2017 în perioada când la guvernare se afla Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Chiar dacă se află de un an la guvernare, socialiștii nu au menționat de ce abia acum au venit cu această inișiativă.
„Declararea zilei de 9 mai în calitate de Ziua Europei concomitent cu Ziua Victoriei a fost produsă fără consultări publice, mai mult ca atât, contrar opiniei majorității. Autoritățile de atunci au explicat, că prin acest pas Republica Moldova devine mai aproape de Uniunea Europeană, ținând cont că în statele membre în această zi se marchează Ziua Europei.
Totuși, impactul social produs după implementarea modificărilor s-a materializat în polemici aprinse în rândul populației, cu referire la dezbaterea valorilor propagate de fiecare sărbătoare. Menționăm că prin esența sa, cele două sărbători celebrate sunt purtătoare de valori și idei compatibile, amândouă servind la promovarea valorilor general-umane. Prin urmare, în scopul atingerii finalității în evocarea valorilor propagate prin cele două sărbători, se prezintă oportun și absolut necesar delimitarea calendaristică a acestora”, se mai arată în argumentare.
Vedeți mai jos proiectul integral propus de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Vitalii Evtodiev, Nicolae Pascaru, Ivanna Koksal, Adela Răileanu, Grigore Novac și Mihail Paciu.