Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă avertizare meteorologică: cod…

O nouă avertizare meteorologică: cod galben de instabilitate atmosferică

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova (SHS) a emis cod galben de instabilitate atmosferică pentru 17 iunie, în intervalul de timp 13:50-21:00.

„În intervalul menționat pe arii extinse vor fi manifestări de averse puternice însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.”, se arată în avertizarea emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova.

Vara, inclusiv în luna iunie, instabilitatea atmosferică se caracterizează prin averse puternice, intensificări de vânt, grindină și descărcări electrice, aceste fenomene meteorologice „reprezentând cel mai mare pericol”, care se semnalează anual, spune Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Ploile abundente au făcut ravagii în ultimele săptămâni

Deja de câteva săptămâni ploile cu descărcări electrice au dat peste R. Moldova. În unele zone a căzut și grindină. Prima avertizare meteorologică din această perioadă a fost dată pe 28 mai, când Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică. Ulterior, avertizarea a fost făcută repetat de nenumărate ori.

În urma precipitațiilor puternice, pe teritoriul țării au fost înregistrate mai multe prejudicii, fiind distruse sute de hectare de culturi agricole din nordul, sudul și centrul țării. 

De asemenea, în timpul furtunilor, două persoane și-au pierdut viața. Este vorba de o fetiță de 12 ani a cărei cadavru a fost găsit sub un copac căzut în urma precipitațiilor puternice din seara zilei de 11 iunie și de regizorul Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani, unul dintre fondatorii casei de producție video Spoiala Brothers, care a decedat, la fel, în noaptea de 11 spre 12 iunie, în timp ce se afla cu apropiații săi pe malul Nistrului. Bărbatul ar fi fost strivit de o creangă în momentul în care se afla într-un cort.

Totodată, după ploile din 11 iunie, în 94 de localități din R. Moldova, în principal din raioanele Orhei, Criuleni, Strășeni, Telenești, Călărași, Nisporeni, Ialoveni, Hâncești și izolat în suburbia municipiului Chișinău au existat probleme de furnizare a energiei electrice, potrivit Premier Energy Distribution.