Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O dronă a intrat pe…

O dronă a intrat pe teritoriul României, confirmă Ministerul Apărării. Au fost activate structurile sub comandă NATO

Ministerul Apărării a transmis, într-un comunicat de joi seară, că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o dronă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu unde se află baza aeriană americană (județul Constanța), scrie G4Media.ro.

Au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliția Aeriană sub comandă națională. Totodată, au fost ridicate succesiv două avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Drona a intrat pe teritoriul românesc în jurul orei 19:00, în Eforie Nord, înaintând spre localitatea Topraisar (în sudul județului).

„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi seară, la România TV, că ”nu a fost niciun pericol”:

„Am vorbit și cu domnul Raed Arafat. Niște lucruri care funcționează nu la ordinul primului-ministru. Nu a fost nici un pericol. Dar acestea sunt procedurile. În situațiile de urgență au trebuit să facă acel anunț în zona municipiului Constanța. S-au ridicat avioane, totul este sub control. Dacă o dronă se îndreaptă către un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Nu pot intra în toate detaliile. S-a știut și în seara asta, din momentul în care s-a intrat în apele teritoriale a fost timp de alarmă, s-au ridicat avioanele F16 și F18”, a declarat premierul joi seară.

Un mesaj RO-Alert a fost emis în Constanța, joi seară, 17 octombrie, referitor la posibilitatea căderii unor drone. Populația a fost sfătuită să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de pereții exteriori și geamuri. Ministerul Apărării a ridicat două avioane F-16 pentru monitorizarea situației. Au fost înregistrate trei apeluri la numărul de urgență 112.

Cele mai recente secvențe în care populația a fost avertizată cu privire la posibilitatea căderii resturilor de dronă pe teritoriul României au fost la finalul lui iulie, când două alerte au fost emise în 24 de ore, când Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, și finalul lui august. În ambele cazuri, dar și în altele, Ministerul Apărării a ridicat două aeronave F-16 din Baza 86 Borcea, pentru a monitoriza situația aeriană.