Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O deputată PNL cere modificarea…

O deputată PNL cere modificarea Constituției României și obligarea tuturor cetățenilor să cunoască limba română

Foto: Timpul.md

Deputata în Parlamentul României din partea Partidul Național Liberal (PNL), Bacău Elena Hărătău, a cerut marți, 3 septembrie, modificarea articolului 13 din Constituție și introducerea obligativităţii cunoaşterii limbii române de către toţi cetăţenii ţării, scrie G4Media cu referire la un comunicat de presă.

Deputata a justificat propunerea prin presupusa discriminare a românilor în județele cu populație majoritară de etnie maghiară.

„Ziua Limbii Române, aniversată recent, este un prilej nu doar de a sărbători acest eveniment, ci și de reflexie. Articolul 13 din Constituția României prevede, clar și fără echivoc, faptul că „în România, limba oficială este limba română”. Consider că este necesară o dezbatere privind mofidicarea articolului 13 din legea fundamentală, în sensul obligativităţii cunoaşterii limbii române de către toţi cetăţenii ţării”, a declarat Hărătău.

Deputata a adăugat că acesta ar fi un „act firesc, fără conotaţii politice, dar mai ales o dovadă de normalitate”, de care românii au „nevoie pentru viitor”.

„Până în prezent, Constituţia României nu obligă cetăţenii români să cunoască limba română, motiv pentru care, cel puţin în judeţele cu populaţie majoritar maghiară, românii s-au simţit profund discriminaţi, confruntându-se deseori cu reale probleme de comunicare”, a afirmat Hărătău.

Deputata PNL sugerează că există familii care își izolează intenționat copiii și refuză să le permită să vorbească limba română. „Clasa politică trebuie să vină în sprijinul copiilor cu părinţi care hotărăsc în numele acestora, în mod discriminatoriu, izolarea şi îngrădirea zonei în care vor să trăiască”, a declarat aceasta.

Potrivit G4Media, atât liderii politici din județele Covasna și Harghita, cât și membrii corpului profesoral au cerut insistent în ultimele decenii guvernului de la București să sprijine învățarea limbii române prin facilitarea accesului profesorilor în aceste zone. În ciuda acestor cereri, guvernul nu a acordat un sprijin real cadrelor didactice care să meargă în județele cu etnici maghiari.