Principală  —  IMPORTANTE   —   O delegație din opt oficiali…

O delegație din opt oficiali europeni a efectuat o vizită în R. Moldova. „Țara va lua o decizie istorică”

Sursa: MAE

O delegație a miniștrilor de externe și secretarilor de stat din cadrul formatului Nordic-Baltic 8 (NB8), care cuprinde Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, a efectuat astăzi, 15 octombrie, o vizită în R. Moldova. Discuțiile s-au axat pe integrarea europeană a țării, situația geopolitică curentă, securitatea regională, combaterea propagandei și dezinformării, consolidarea capacităților în domeniul cibernetic și cooperarea comercial-economică, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În cadrul conferinței de presă comune, vicepremierul Mihai Popșoi a subliniat importanța asistenței din partea statelor membre ale formatului NB8.

„Statele NB8 ne servesc drept exemplu pentru dezvoltarea democratică și transformarea într-un stat modern, cu instituții funcționale și justiție echitabilă. Vizita reprezintă un semnal de solidaritate și sprijin din partea țărilor baltice și nordice pentru Republica Moldova pe drumul european”, a menționat vicepremierul Mihai Popșoi.

În cadrul a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul consolidării capacității instituționale între Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova și Ministerele Afacerilor Externe ale statelor NB8.

„Ați reușit să avansați cu o viteză impresionantă spre familia europeana, iar guvernul Republicii Moldova a lansat o agendă comprehensivă de reforme. Sunt încântat să mă aflu aici în aceste timpuri atât de importante pentru Republica Moldova”, a declarat, pe de altă parte, Lars Løkke Rasmussen, ministrul afacerilor externe al Danemarcei.

„Uniunea Europeană și-a deschis ușa pentru Republica Moldova și a venit momentul ca cetățenii Republicii Moldova să ia propria decizie. Noi, reprezentanții țărilor nordice și baltice, avem multe de învățat de la dumneavoastră, sunteți între prieteni și vă salutăm în familia europeană” a spus Margus Tsahkna, ministru al afacerilor externe al Estoniei.

„Când Letonia s-a alăturat Uniunii Europene, în urmă cu 20 de ani, 60% dintre cetățenii noștri au susținut această decizie. Acum, sprijinul a crescut la 80-82%. Pentru generațiile moderne din Letonia, apartenența la Uniunea Europeană este un lucru firesc și benefic. Uniunea Europeană ne-a consolidat suveranitatea și ne-a permis să participăm activ la procesele decizionale. Suntem mult mai puternici împreună, atât la nivel regional, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Baiba Braže, ministra afacerilor externe a Letoniei.

La rândul lui, Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, s-a referit la progresul înregistrat de R. Moldova în alinierea la politicile europene. „Dacă ne uităm la acest progres, Republica Moldova este cu siguranță una dintre cele mai promițătoare candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ați obținut deja multe victorii, iar noi ne dorim cu toții ca Moldova să devină parte din Uniunea Europeană. Desigur, aceasta este alegerea cetățenilor Republicii Moldova, dar sperăm că integrarea va continua”, a spus oficialul lituanian.

„Cred cu tărie că cea mai bună alegere pentru voi este să continuați pe acest parcurs european. Dacă aceasta va fi opțiunea cetățenilor Republicii Moldova, va fi o decizie absolut democratică, iar noi vom continua să vă sprijinim pe termen lung. Aceasta va fi o alegere benefică nu doar pentru Moldova, ci pentru întreaga Europă”, a menționat Espen Barth Eide, ministrul afacerilor externe al Norvegiei.

„Avem o frontieră lungă cu Rusia și am fost expuși presiunilor și hărțuirilor rusești timp de multe decenii. Dar, fiind membri ai acestei mari familii europene, alături de prieteni și parteneri de încredere, simțim un sprijin puternic. Aveți în față un referendum de o importanță critică. Modul în care cetățenii Republicii Moldova vor vota este o decizie suverană, care aparține doar lor, nu este treaba nici a Rusiei, nici a altor actori externi. Noi suntem aici pentru a sprijini Republica Moldova în a-și urma calea democratică, oricare ar fi aceasta”, a menționat Pasi Rajala, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei.

„Din cauza situației geopolitice actuale, este important ca nicio țară să nu fie lăsată în afara acestui „club” al securității și cooperării. Acest lucru este vital mai ales pentru țările mici, cum este și țara mea de origine Islanda. Amplasarea noastră geopolitică face ca apartenența la această familie să fie și mai importantă. Ne bucurăm că putem împărtăși cu voi experiența noastră de 30 de ani de succes și suntem aici să vă sprijinim pe acest drum, a menționat Martin Eyjólfsson, secretar de stat al ministerului afacerilor externe al Islandei.

„Moldova va lua o decizie istorică, o decizie în cadrul referendumului care, evident, aparține în totalitate poporului moldovean. Sperăm ca cât mai mulți cetățeni să-și exercite dreptul de vot. Țările nordice și baltice sprijină ferm dreptul tuturor cetățenilor de a-și face alegerea liberă și independentă, bazată pe fapte, nu pe temeri. Și, în calitate de prieteni ai Moldovei, ne dorim să vedem Moldova reușind,” a spus Torbjörn Sohlström, director general pentru afaceri euro-atlantice și politici de securitate în cadrul MAE al Suediei.