Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Numele fostului președinte de raion…

Numele fostului președinte de raion care a fost reținut de CNA pentru trucarea unor licitații în interes propriu

Fostul președinte al raionului Anenii Noi Serghei Rapcea a fost reținut, în această dimineață, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Acesta este bănuit că ar fi organizat trucarea unor licitații în interes propriu, anunță CNA.

Astfel, joi, 3 noiembrie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și sediile persoanelor implicate. În urma acestora, fostul președinte al raionului Anenii Noi a fost reținut pentru 72 de ore. 

Potrivit materialelor cauzei, în perioada 2018-2019, Serghei Rapcea fiind în funcția de președinte al raionului și exercitând influență asupra unor subalterni, ar fi inițiat licitații publice pentru construcții și reparații în unele instituții publice.

„Urmărind un scop personal și aflându-se în conflict de interese, fostul președinte al raionului Anenii Noi ar fi favorizat un șir de companii și agenți economici, ale căror beneficiar efectiv este, fără să asigure concurența tratamentul egal și nediscriminatoriu al celorlalți participanți la licitații”, se arată într-un comunicat al CNA.

Președinte de raion a închiriat autobuz de la o companie ce deține cotă-parte „fără intenția de a se îmbogăți

Ziarul de Gardă a scris în 2020 că Serghei Rapcea, fiind în funcția de președinte al raionului Anenii Noi, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese după ce a semnat mai multe contracte cu entități la care deține cote părți din capitalul statutar. Este vorba despre SRL Cristranscom, SRL Cristehtrans, SRL Transpremium.

În cadrul controlului, s-a stabilit că Serghei Rapcea a încheiat în calitate de președinte de raion un contract prin care a procurat de la SRL Cristehtrans, companie ce deține cotă parte, servicii de transport în sumă de 6 000 de lei, iar alte contracte nu au fost identificate. Acesta a motivat că a încheiat cotractul respectiv din cauza că în orașul Anenii Noi sunt doar doi agenți transportatori, SRL Biotrans și SRL Cristehtrans. Potrivit lui Rapcea, la momentul solicitării de la SRL Biotrans un mijloc de transport, firma nu a avut posibilitatea să ofere unul, iar solicitând transport din Chișinău, prețul cerut era de 8 500 de lei. Astfel, pentru a achita mai puțin, Rapcea a decis să solicite un autobuz de la SRL Cristehtrans, „fără intenția de a se îmbogăți” după cum și-a comentat acesta fapta.

Într-un final, Serghei Rapcea a fost găsit vinovat și a fost privat de dreptul de a exercita funcție publică sau funcție de demnitate publică, excepție fiind funcțiile electorale, pentru o perioadă de trei ani.

În cadrul alegerilor locale generale din 2019, Serghei Rapcea a candidat la șefia orașului Anenii Noi de pe lista Partidului Democrat din Moldova, obținând în tur al alegerilor 30,60% din votul alegătorilor. Potrivit declarației de avere și interese persoanle pentru anul trecut, Rapcea a avut un venit de aproximativ 50 de mii de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi. Alte peste 76 de mii de lei, acesta le-a obținut de la SRL Cristranscom, SRL Cristehtrans, SRL Transpremium, iar 90 de mii de lei le-a câștigat de la Sandina Service SRL.