Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Numărul victimelor războiului din Ucraina…

Numărul victimelor războiului din Ucraina a ajuns la un milion – WSJ

Foto: anu Brabo/ The Wall Street Journal

Numărul ucrainenilor și rușilor uciși sau răniți în timpul celor peste 2 ani de război a ajuns la aproximativ 1 milion, arată datele organizației non-guvernamentale Human Rights Watch. În același timp, numărul deceselor civililor rămâne necunoscut, deoarece numai în timpul preluării Mariupol de către ruși peste 8 000 de persoane au fost ucise, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Publicația scrie că o estimare ucraineană confidențială de la începutul acestui an a evaluat numărul militarilor ucraineni morți la 80 000 și numărul răniților la 400 000. Estimările serviciilor secrete occidentale cu privire la victimele rusești variază, unele rapoarte estimând numărul morților la aproape 200 000 și al răniților la aproximativ 400 000.

Una dintre motivațiile lui Vladimir Putin pentru lansarea unei invazii în 2022 a fost creșterea populației Rusiei prin absorbția ucrainenilor, scrie sursa. Guvernul și demografii estimează că invaziile și ocupările teritoriilor ucrainene de către Rusia în ultimii 10 ani au făcut ca Ucraina să piardă cel puțin 10 milioane de oameni din cauza ocupației sau ca refugiați.

Putin a declarat de mult timp că abordarea declinului demografic cronic al Rusiei este o prioritate, iar Kremlinul a demarat de atunci o campanie de rusificare a teritoriilor ocupate, inclusiv răpirea copiilor și distribuirea de pașapoarte rusești ucrainenilor.

Ucraina de astăzi a făcut cândva parte din Imperiul Rus, iar Putin a declarat în repetate rânduri că dorește să readucă țara sub dominația Moscovei. El neagă identitatea și statalitatea ucraineană și susține că ucrainenii sunt parte a națiunii ruse.

Războiul a avut un efect devastator asupra demografiei interne și a pieței muncii din Rusia. Mai mult de 600 000 de ruși au părăsit țara de la începutul invaziei la scară largă. Majoritatea sunt tineri profesioniști care și-au putut permite să se mute în alte țări și să înceapă o viață nouă.

Atacul Rusiei a avut un efect devastator asupra populației Ucrainei. Recensământul din 2001 a numărat 48 de milioane de locuitori. Potrivit demografilor și oficialilor guvernamentali ucraineni, acest număr a scăzut la 40 de milioane la începutul anului 2022, înainte de invazia rusă. De când a început războiul, în februarie 2022, peste 6 milioane de oameni au părăsit Ucraina, potrivit ONU, iar Rusia a cucerit noi terenuri, ceea ce face ca populația totală de pe teritoriul controlat de Kiev să ajungă la 25-27 de milioane, potrivit ONU.

Oleksandr Hladun, cercetător la Institutul de Demografie Ptukha, consideră că în Ucraina erau 42 de milioane de persoane înainte de invazia la scară largă și aproximativ 29 de milioane după aceea.