Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Numărul necrologurilor crește atât de…

„Numărul necrologurilor crește atât de repede încât nu avem timp să le numărăm”. Jurnaliștii de la Mediazona și BBC au confirmat moartea a peste 60 de mii de militari ruși în Ucraina

Jurnaliștii de la Mediazona și BBC Russian Service, împreună cu o echipă de voluntari, pe baza unor surse, au confirmat moartea a 61.831 de militari ruși implicați în războiul din Ucraina. Acestea sunt datele la ziua de 2 august, scrie Meduza.

În ultimele două săptămâni, mai mult de două mii de persoane au fost adăugate la lista morților menținută de cele două publicații. De fapt, potrivit Mediazona, creșterea pierderilor de trupe ruse în ultimele luni este „mult mai semnificativă” decât au timp jurnaliștii și voluntarii să înregistreze.

„Numărul de necrologuri crește atât de repede încât jurnaliștii Mediazona nu au timp să le numere. Din cauza faptului că sortăm pierderile în detaliu, avem o „datorie” de câteva mii de necrologuri pe care le-am găsit, dar nu am avut timp să le procesăm. Acum încercăm să sortăm toate aceste înregistrări”, a precizat publicația, promițând că va vorbi despre „numărul real de pierderi” în următoarele sinteze.

La începutul lunii iulie, Meduza și Mediazona au publicat un studiu în care au estimat numărul total al militarilor ruși morți, folosind metode matematice și date privind mortalitatea în exces. Autorii studiului au ajuns la concluzia că aproximativ 120 000 de militari ruși au murit în timpul celor doi ani și jumătate de război din Ucraina.