Numărul atacurilor asupra jurnaliștilor a crescut cu circa 50% în 2024. Reporterii ZdG, printre cele mai frecvente ținte ale atacurilor

Numărul atacurilor asupra jurnaliștilor a crescut cu circa 50% în 2024, față de 2023, arată datele unui raport efectuat de către Fundația internațională „Justice for Journalists” . Potrivit documentului, cele mai multe cazuri au fost semnalate în campania electorală pentru prezidențiale.
Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, și Asociația Presei Independente (API) au publicat raportul privind atacurile asupra colaboratorilor mass-media din R. Moldova în anul 2024.
Potrivit raportului, în 2024 în R. Moldova au fost semnalate 66 de atacuri/amenințări la adresa profesioniștilor mass-media, inclusiv a jurnaliștilor și editorilor, cu 23 mai multe decât în anul precedent.
Autorii raportului au constatat că majoritatea absolută (56 sau aproximativ 85% din total) au fost atacuri și amenințări non-fizice și/sau în spațiul cibernetic, inclusiv: intimidare, presiune, atacuri în spațiul cibernetic, defăimare, calomnie, amenințări cu violență și moarte, atacuri cibernetice și de tip DDoS asupra platformelor media etc.
O treime din atacuri au fost semnalate înainte și în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, fiind inițiate de unii candidați la funcția de Președinte al R. Moldova și/sau susținătorii acestora. Jurnaliștii și cameramanii au fost deseori atacați în timpul acțiunilor organizate de partidele politice și grupările controlate de oligarhul Ilan Shor, condamnat penal în R. Moldova, care se ascunde la Moscova.
Cel mai des (29 de cazuri sau 44% din total) jurnaliştii au fost atacați de persoane care nu reprezintă autorităţile, iar fiecare al cincilea atac (14 cazuri sau 21%) a fost cauzat de persoane necunoscute, inclusiv la protestele organizate de unele forţe politice şi în spațiul online de pe profiluri şi conturi false.
De asemenea, 19 atacuri și tentative de intimidare (aproximativ 29% din total) au fost inițiate de reprezentanți ai autorităților locale și regionale, o situație îngrijorătoare se menține în autonomia găgăuză.
În 2024, au continuat atacurile asupra jurnaliştilor moldoveni din partea autorităţilor separatiste din regiunea transnistreană, cu cazuri de reținere şi interogărilor ilegale.
Au fost semnalate 2 atacuri fizice și amenințări directe la adresa vieții, libertății și sănătății lucrătorilor media în timpul exercitării de către aceștia a activității lor profesionale.
În 2024, au fost atacați sau amenințați angajații de la 18 instituții și organizații media din R. Moldova. Cele mai frecvente ținte ale atacurilor au fost colaboratorii TV8/Tv8.md – 18 incidente raportate; Ziarul de Gardă/ZdG.md – 10 atacuri; Jurnal TV/Jurnal.md – 8 atacuri; Centrul de investigații jurnalistice/Anticoruptie.md și Nokta.md – câte 5 atacuri. Au mai semnalat diferite atacuri portalurile Nordnews.md, Newsmaker.md, Agora.md, Diez.md și alte redacții și organizații media.
Autorii raportului remarcă că unele atacuri și amenințări nu sunt semnalate public, deoarece mulți jurnaliști consideră amenințările non-fizice și atacurile cibernetice ca fiind o parte inevitabilă a activității lor profesionale zilnice și, prin urmare, nu le raportează.
Atacurile asupra jurnaliștilor sunt monitorizate începând cu anul 2017, iar pe pagina oficială a Fundației „Justice for Journalists” Jfj.fund sunt publicate rapoarte anuale din mai multe țări din fostul spațiu sovietic.