Principală  —  Ştiri   —   „Nu ne percepeau ca pe…

„Nu ne percepeau ca pe ființe umane”. Comisia de anchetă a ONU privind Ucraina găsește dovezi suplimentare despre tortura autorităților ruse asupra civililor și prizonierilor de război

Foto simbol

Comisia internațională independentă de anchetă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Ucraina a găsit noi dovezi care arată modele comune de tortură comisă de autoritățile ruse împotriva civililor ucraineni și a prizonierilor de război din teritoriile ucrainene ocupate și din Federația Rusă, potrivit unui comunicat al ONU.

Investigația suplimentară a Comisiei privind cazurile de tortură oferă dovezi că autoritățile ruse au comis torturi în regiunile ucrainene în care au preluat controlul asupra teritoriilor. Noile dovezi întăresc constatarea anterioară a Comisiei potrivit căreia, tortura comisă de autoritățile ruse a fost larg răspândită.

Comisia a identificat elemente comune suplimentare în utilizarea torturii de către autoritățile ruse, consolidând concluzia sa anterioară că aceasta a fost sistematică. Un element este consecvența practicilor violente impuse în centrele de detenție în care au fost deținuți din Ucraina în Federația Rusă și replicarea acestor practici în mai multe centre penitenciare mari din zonele ocupate ale Ucrainei.

O altă trăsătură comună este utilizarea recurentă a violenței sexuale, în principal împotriva victimelor de sex masculin, ca formă de tortură în aproape toate aceste centre de detenție.

Mai mult, Comisia ia act de mărturiile foștilor deținuți despre personalul penitenciar din Federația Rusă, care se referă la ordine de a aplica tratamente brutale. Mărturiile ilustrează, de asemenea, că în unele centre de detenție autoritățile ruse de rang superior au ordonat, tolerat sau nu au luat nicio măsură pentru a opri un astfel de tratament.

Un civil supus torturii timp de zece zile consecutive a declarat pentru Comisie că „de cele mai multe ori totul era făcut în tăcere, iar cei care erau supuși actelor de violență, nu erau percepuți ca fiind ființe umane”.

Aceste încălcări au lăsat multe dintre victime cu vătămări fizice și traume grave sau ireparabile, potrivit Comisiei.

Unele victime au raportat provocări imense în reintegrarea în societate și în relaționarea cu apropiații lor. Ei au invocat nevoia de sprijin psihologic și social pentru ei și familiile lor.

De asemenea, Comisia a continuat să documenteze atacurile cu arme explozive care afectează obiecte civile în zone populate, cu consecințe devastatoare.

Întreruperile de curent au afectat în special anumite categorii ale populației. Persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități au suferit, de exemplu, dificultăți de acces la adăposturi în situații de urgență, acces redus la dispozitive medicale care salvează vieți și izolare sporită, ceea ce le-a accentuat vulnerabilitățile.

Întreruperile de curent au dus, de asemenea, la întreruperi ale educației online, ceea ce a dus la pierderi mai mari pentru copiii strămutați și copiii cu dizabilități, care sunt mai predispuși să se înscrie la învățământul la distanță, potrivit comunicatului.

Comisia a reiterat importanța continuării investigațiilor, a identificării făptașilor și a tragerii la răspundere, precum și a sprijinului cuprinzător pentru victime.