Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Nu-i ținem cu de-a sila”.…

„Nu-i ținem cu de-a sila”. Maia Sandu răspunde criticilor aduse pre-vetting-ului de mai mulți procurori, printre care și Veronica Dragalin, șefa PA

Colaj ZdG

Faptul că mai mulți procurori vor pleca din sistem dacă vor fi obligați să treacă prin evaluarea Comisiei Pre-Vetting „nu trebuie să ne sperie”. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, în care președinta a comentat criticele aduse de Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, dar și alți procurori, procesului de vetting.

Potrivit șefei statului, procuratura nu se poate curăța de una singură, iar evaluarea externă este unica modalitate de a scăpa de corupții din sistemul justiției.

„Șefa Procuraturii Anticorupție recunoaște că sunt procurori corupți, inclusiv în instituția pe care o conduce. Vedem că procuratura nu se poate curăța de una singură. Iar țara nu are timp să mai aștepte niște ani în care dosarele procurorilor corupți se vor prăfui în judecată. Ei trebuie dați afară din procuratură cât mai urgent și opriți să ia mită și să protejeze hoții. Evaluarea externă extraordinară nu este ideală, dar este singura modalitate reală și credibilă de eliminare a corupților din sistem”, a spus președinta.

Totodată, aceasta nu vede ca pe o problemă situația în care procurorii care nu doresc să treacă prin procesul de vetting vor pleca din sistem.

„Se afirmă că mai mulți procurori vor pleca din sistem dacă vor fi obligați să treacă testul integrității. Acest lucru nu trebuie să ne sperie. Nu-i ținem cu de-a sila. Vom susține și vom motiva, inclusiv financiar, oamenii onești și cu adevărat dedicați muncii de procuror, judecător. Nu acceptăm șantajul celor care nu vor să-și demonstreze integritatea”, a declarat Maia Sandu.

Fiind întrebată despre acuzațiile care i s-au adus Veronicăi Drăgălin legate de diploma ei, președinta a răspuns că era previzibil ca „oamenii care luptă cu adevărat cu corupția să fie atacați de cei care nu-și doresc schimbarea”.

„Doamna Dragalin a câștigat un concurs pentru a conduce cea mai importantă instituție de combatere a corupției. Șefa PA a identificat corect problema fundamentală și a expus-o public – corupția din interiorul procuraturii și sistemului judecătoresc. Așteptarea societății este ca această problemă să fie rezolvată. Trebuie să ne așteptăm ca oamenii care luptă cu adevărat cu corupția să fie atacați de cei care nu-și doresc schimbarea. De aceea, este important să ne consolidăm eforturile. Lupta cu corupția în Moldova are nevoie de efortul unit al tuturor celor care în mod sincer își doresc curățarea țării de corupție”, a punctat șefa statului.

Parlamentul a votat, pe 31 iulie, în a doua lectură, proiectul de lege conform căruia peste 200 de procurorii și circa 140 de judecători din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe.

În procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.

Pe 1 august, Procuratura Anticorupție (PA) a organizat o conferință de presă pentru a marca primul an de mandat a procurorei-șefe, Veronica Dragalin, în cadrul căreia, râspunzând la întrebările jurnaliștilor prezenți, șefa PA s-a arătat sceptică în legătură cu evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.