Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Nu este important dacă au…

„Nu este important dacă au fost acolo bani sau nu”, Alexandr Stoianoglo la dezbaterea electorală după ce a fost întrebat despre „kuliok” de către Maia Sandu

Spre sfârșitul dezbaterii electorale din 27 octombrie 2024, dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidata PAS pentru funcția de președinte a Republicii Moldova l-a întrebat pe contracandidatul său dacă își menține afirmația că „în culiocul dat de Plahotniuc lui Dodon erau bani?”. „Eu sunt convins că acolo erau bani”- declara Stoianoglo în 2020. Acum însă, spune că „nu este important dacă au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul la baza căruia a stat culiocul – a fost pornit ilegal.”

Spre finalul dezbaterii Maia Sandu l-a întrebat pe Alexandr Stoianoglo, care declara în 2020 că este convins că în „kuliokul” propus de către Vladimir Plahotniuc lui Igor Dodon erau bani, dacă își mai menține afirmația.

Maia Sandu: „Dodon și PSRM v-a înaintat la funcția de președinte. În acest sens vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în culiocul dat de Plahotniuc lui Dodon erau bani?”

Alexandr Stoianoglo: „Cu regret dvs confundați permanent funcțiile președintelui și cele ale procurorului. Procurorii trebuie să investigheze cauzele penale. Dosarele penale nu pot fi pornite pe baza declarațiilor politice sau la baza comenzii politice. Dosarele penale pornesc doar de la baza probelor. Acum despre bani,  nu este important, dacă au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul la baza căruia a fost culiocul – a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative au fost făcute în afara procesului penal, care este ilegal și nu poate fi folosit ca dovadă. Sunt sigur că anume la comanda dvs acest dosar a fost investigat și expediat în instanța de judecată.”

Maia Sandu: „Procurorii trebuie să se ocupe de aceste cazuri. Ce ați făcut dvs cât ați fost procuror general? Acuma spuneți că nu contează ce a fost în acea sacoșă, tot dvs ați spus că nu conta ce era în conturile din Bahamas care veneau să sponsorizeze partidul socialiștilor. Eu mă întreb ce înțelegeți prin democrație? Dacă considerați că finanțările venite din afară, finanțările ilegale pentru partidele politice, pentru campanii electorale, nu sunt elemente importante. La ce reduceți democrația? La cine are cei mai mulți bani? Cine are cele mai mari sacoșe ca să mituiască oamenii, ca să finanțeze propagandă și dezinformare, ca să finanțeze proteste, ca să destabilizeze țara. Eu mă întreb cum arată democrația dumneavoastră? Cred că arată diferit de a noastră.”

Dosarul „Kuliok”: În 2020, Procuratura Generală sub conducerea lui Stoianoglo a refuzat să inițieze un dosar penal în cazul „kuliokului” propus de către Vladimir Plahotniuc lui Igor Dodon. „Eu sunt convins că acolo erau bani. Dar una este ceea ce cred eu și cu totul altceva este să putem dovedi acest lucru. Noi dovezi nu avem” – astfel argumenta Stoianoglo motivul pentru care nu a fost inițiat un dosar pe această cauză. Dosarul „Kuliok” a fost redeschis după suspendarea lui Stoianoglo și se examinează la Curtea Supremă de Justiție. 

Despre banii din Bahamas: [:ro]Banii lui Dodon din Bahamas[:ru]Багамский европровод социалистов Додона [:] – Rise Moldova :Rise Moldova