Nu dăm foc la deșeuri, nu parcăm transportul în apropierea lăcașelor sfinte și evităm aglomerația: regulile de siguranță pentru Paștele Blajinilor

În contextul în care Paștele Blajinilor se apropie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) reiterează importanța respectării măsurilor de siguranță și de prevenire a incendiilor și îndeamnă cetățenii să manifeste responsabilitate.
Oamenii sunt rugați să mențină curățenia, iar, după igienizare, gunoiul și iarba să o scoată pe platformele speciale pentru colectarea deșeurilor.
Totodată, în scopul evitării producerii incendiilor de proporții, aprinderea vegetației uscate și a deșeurilor în preajma cimitirelor sau pe teritoriul acestora este interzisă.
în plus, pentru prevenirea izbucnirii incendiilor, coroanele și florile artificiale nu trebuie lăsate nesupravegheate pe morminte, în apropierea surselor de foc. Lumânările și tămâia pot fi aprinse doar în suporturi incombustibile.
De asemenea, adulții trebuie să-și monitorizeze copiii și să nu le permită acestora să se joace cu focul deschis, în special lângă coroanele din plastic.
Salvatorii reamintesc și despre necesitatea respectării măsurilor de siguranță în lăcașele de cult.
„Lumânările și candelele trebuie folosite doar în locuri special amenajate, îndepărtate de obiecte combustibile și supravegheate permanent”, subliniază IGSU.
Instalațiile electrice utilizate pentru încălzire și iluminare nu trebuie suprasolicitate. În plus, este important ca bisericile și mănăstirile să fie dotate cu mijloace primare de stingere a incendiilor.
Pentru siguranța enoriașilor, angajații lăcașelor de cult sunt avertizați să evite aglomerația, în timpul serviciilor religioase, în interiorul bisericilor și mănăstirilor, iar căile de evacuare trebuie menținute libere.
Pentru a permite accesul liber al serviciilor de urgență, parcarea transportului personal în apropierea lăcașelor de cult este interzisă.
Paștele Blajinilor se sărbătorește pe 27 și 28 aprilie.