Nu a fost admis la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO, pentru că nu a indicat în CV dacă cunoaște limba franceză
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului una din candidaturile înscrise la concurs, pe motiv că în CV-ul depus nu a fost indicată cunoașterea limbii franceze.
Membrul desemnat de Parlament în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CtEDO, Dinu Plîngău, spune că Roman Zadoinov, avocat de profesie, stabilit de câțiva ani în Statele Unite ale Americii, nu a fost admis la proba interviului pentru că nu se știe dacă acesta cunoaște limba franceză.
„Am avut o poziție separată pe dosarul domnului Zadoinov. Câțiva membri ai Comisiei au ridicat problema că în CV-ul și dosarul domnului Zadoinov nu se indică cunoașterea limbii franceze. A fost solicitarea să se ia legătura cu domnul Zadoinov pentru a-l întreba dacă cunoaște sau nu franceza. Secretariatul Comisiei nu a putut afla un răspuns. După care, cineva a solicitat excluderea pe acest motiv, atât eu cât și alți membri ai Comisiei am considerat că e o exigență tehnică prea dură, iar faptul cunoașterii sau nu a limbii franceze urmează a fi stabilit la proba interviului. Într-un final, Comisia a votat și cu o majoritate de voturi l-au exclus pe domnul Zadoinov pe acest motiv”, susține Plîngău.
Parlamentarul punctează că a fost singurul membru al Comisiei care s-a expus împotriva acceptării candidaturii lui Vitalie Gamurari, fost purtător de cuvânt al PDM pe când era condus de Vladimir Plahotniuc.
„Deși, mai mulți membri ai Comisiei au catalogat asta ca o decizie politică, ca membru al Comisiei eu consider că dosarul dumnealui nu întrunește cerințele generale”, spune deputatul.
Roman Zadoinov este avocat de profesie, stabilit de câțiva ani în Statele Unite ale Americii. Acesta este cunoscut în R. Moldova pentru declaraţiile sale fără ocolişuri despre corupţia. În 2000 și-a luat licența de avocat. În 2015, Zadainov risca să rămână fără licenţă de avocat, fiind acuzat că ar fi încălcat normele etice ale profesiei, atunci când a acceptat să colaboreze cu ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru ca un poliţist, Iurie Fiodorov, şi avocatul Isai Chibac să fie reţinuţi în flagrant cu 8600 de euro. Avocatul Mihail Gafton este cel care, în iunie 2015, a depus sesizarea la Comisia de Etică şi Disciplină (CED), solicitând pedepsirea lui Zadoinov, pentru faptul că ar fi colaborat cu CNA, prin retragerea licenţei.
Potrivit Anticorupție, la 21 decembrie 2015, Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a emis o hotărâre privind recunoașterea ca abatere disciplinară în comportamentul deviant la expunerea informației eronate în acțiunile avocatului Zadoinov și a decis aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de avertizare. În luna mai 2016, Judecătoria Râșcani, municipiul Chișinău, a anulat decizia respecivă ca fiind neîntemeiată.
Comisia nu l-a admis la proba interviului nici pe Ion Cojocari, fost judecător.